Nezařazené

Pavla Brychtová

Nová bobostrana Hlavu vzhůru! Budovatelský název a parta odpadlíků?

Volby se blíží - a jako před každými volbami vznikají nové strany, které mají "zázračně" uzdravit a osvěžit naši politickou scénu. Poté co předvedla vláda pod taktovkou ODS a předtím i vláda ČSSD (o předchozích dobách pod tíhou KSČ ani nemluvím!), tak nutno říci, že se zde vyzkoušelo snad už vše - a jak to vypadá? Nezaměstnanost roste, zadlužení roste, sněmovna se nám rozpouští sama.... Ani sami poslanci už nevidí cestu, jak jinak z toho ven! A už nám vystrkují růžky staré i nové strany, nebo jsou na scéně opět pokusy zkusit na voliče jiný fígl a jiné seskupení. Nezklamala opět paní Bobošíková, která se již po několikáté snaží dostat politicky výše a výše. Její snahy a kandidatury, při kterých neváhala spolupracovat s KSČM, či ČSSD. Tento rok vyvrcholila její snaha vznikem nového seskupení s názvem Hlavu vzhůru - v čele s Janou Bobošíkovou. Ano - s tímto názvem i já hned v duchu vidím všepřítomné májové plakáty z dob mého dětství a puberty, kdy dělník či rolník s hlavou vzhůru hleděl do lepší budoucnosti.

30.8.2013 v 19:48 | Karma článku: 20.52 | Přečteno: 1005 | Diskuse

Pavla Brychtová

Švédský ostrov Marstrand - kouzlo přírody a čistoty (fotoblog)

Letošní horké léto doslova lákalo k návštěvám míst spíše chladnějších. Díky abnormálně vysokým teplotám v ČR, byly v jižních letoviscích Evropy byly teploty podobné, jako doma v Praze. Švédsko patří k zemím, kde je léto rozhodně příjemné. Dnešní fotoblog věnuji malému kousku Švédska - ostrovu Marstrand, který je pro středoevropana neobvyklý svou čistotou, volným prostorem, prázdnými ulicemi (až na místa v okolí útulných hotelů, a uličku s pobřežními kavárnami u nástupiště trajektu). Typická severská architektura nenechá nikoho na pochybách, že místní lidé mají rádi pořádek, upravené domy, zahrady i ulice. I přes svou náročnost a pečlivost provedení na šikmé ploše, vše působí naprosto lehce. Dekorace, zahrady i barvy domů jsou vkusné a milé.

29.8.2013 v 13:49 | Karma článku: 15.81 | Přečteno: 770 | Diskuse

Pavla Brychtová

Švédský ostrov Marstrand - pokračování fotoblogu

Pro ty, kdož sem nepřicházejí z první části článku a fotogalerie, nabízím odkaz na začátek. Toto je pokračováním článku o Švédsku, více o fotografiích viz jeho první část: http://pavlabrychtova.blog.idnes.cz/clanok.asp?cl=358642&bk=48743

29.8.2013 v 12:49 | Karma článku: 13.43 | Přečteno: 498 | Diskuse

Pavla Brychtová

Opuštěná dvouletá holčička - není na vině tentokrát i stát?

Dvouleté děvčátko, po jehož totožnosti bylo celostátně pátráno, bylo podle mne naprosto zbytečně zveřejňováno a vystavováno stresu. Jakoby nestačilo, že otec (pokud to byl vůbec otec, údajně spíše přítel matky) dal dívku bezdomovcům, ti ji dali další osobě na hlídání, pak anabáze policie - sociálka - kojenecký ústav! Velmi jsem proklínala matku a otce. Ale poté, co je známo, že matka je již 14 dní ve vazbě pro maření úředního výkonu, tak se začínám zlobit na stát - a nemohu si pomoci. Odsouzené u sebe mohou mít dítě do věku 3 let - a ve vazbě to nejde?

29.7.2013 v 19:49 | Karma článku: 21.96 | Přečteno: 1065 | Diskuse

Pavla Brychtová

Proč Zeman ukončil německou tiskovku islámským zvoláním?

Vedla ho k tomu rozvernost, netaktnost nebo neznalost etikety? Přiznejme si, že ti, co nynějšího prezidenta volili, ale i ti, co ho nemusí, si už v ČR zvykli na jeho zvláštní humor, někdy vtipný, ale občas bohužel nevhodný, vzhledem k jeho státnické funkci. Nyní se naneštěstí přihodila událost, díky které se za svého prezidenta bohužel stydím. Na otázku německé novinářky, zda se angažuje ve věci unesených dívek v Pakistánu jí nejdříve slušně odpověděl, že nepodává informace, aby nic neprozradil Al-kajdě, či Talibanu. Poté udělal něco, co si mohl odpustit - zeptal se jí, zda ona je z Al-Kajdy či Talibanu. Než mohla cokoli říci, řekl jí "Allahu Akbar" a odešel z tiskovky. Toto zvolání, jednak pozdrav, ale zejména zvolání tolik zneužívané jako nenávistné vůči komukoliv, kdo není muslimem, je ale bohužel známo jako poslední, co slyší oběti extrémistů....

28.6.2013 v 23:21 | Karma článku: 38.55 | Přečteno: 8303 | Diskuse

Pavla Brychtová

Za co trestáte občany, pane prezidente?

Nebo z nás jen dělá pan Zeman hloupé ovce? Nejdřív nás tahá za nos partička kolem Nečase, teď zase Miloš Zeman. Tvrdil, že by chtěl vládu odborníků a ne vládu těch, kterým dluží dobrý skutek za to, že ho tolik podporovali v kampani. Ale zatím všichni, kdož jsou zmiňováni, nebo již jmenováni, jsou jen vděčnými služebníčky páně Zemana. Otázkou je, zda dostane taková vláda důvěru. Vláda v demisi - to je to poslední, co potřebujeme... Místo politických dohadů by to chtělo řešit další vlnu povodní, nezaměstnanost a rostoucí kriminalitu v ulicích, omezit sociální podporu těm, kdož odmítají pracovat, atd. Bude nová vláda pracovat, nebo jen pomlouvat tu předchozí a házet vše na složitou politickou situaci?

25.6.2013 v 22:35 | Karma článku: 26.12 | Přečteno: 1456 | Diskuse

Pavla Brychtová

Primátor by neměl ponižovat svěřené město, Hudečku!

Moje úvaha je tentokrát o vztahu k městu, kde jsem se nenarodila, ale od malička zde žiji. Proto mi není lhostejné, kdo o něm rozhoduje. Nebyla jsem nadšená ze zlodějů z ODS ve vedení radnice, ale nyní volbou pana Hudečka šla Praha z louže do bláta. Většina obcí si vybere do funkce starosty někoho, kdo má obec rád a zná ji, má důvěru alespoň většiny lidí a byl na kandidátce, takže ho lidé zvolili. Znám díky cestám po ČR mnoho krásných měst, a určitě si to o nich myslí i jejich starosta. Ale nám na křesle primátora Prahy sedí člověk kvůli politice a dohodě se stranou ČSSD, která v Praze ani nevyhrála volby.... Holt Praha měla nyní údajně pouze jednoho kandidáta a to zrovna člověka, který byl policií obviněn kvůli spojitosti s kauzou Opencard. A navíc, co se týká vztahu k městu - dokonce tento pán o Praze pro Respekt uvedl: "Praha není město, kde se žije dobře. Je to město, které vám vysává energii, neposkytuje klid". Ponižující prohlášení o městě, které ani dobře pan primátor nezná... Za koho mluvíte, pane Hudečku? Komu se zde nedobře žije? Vám nebo Pražanům? Nikdo nikoho nenutí v Praze žít, nebo snad ano?

21.6.2013 v 2:11 | Karma článku: 24.64 | Přečteno: 1280 | Diskuse

Pavla Brychtová

Byla sledována Nečasová nebo Nečas? Aneb když peníze nestačí...

Janě Nagyové nestačily nadprůměrné příjmy a život na státní náklady, včetně luxusního bydlení. Peníze jí nestačí, její chování vykazuje i silné mocenské sklony (a tím i rozhodování za premiéra, aniž by k tomu měla od občanů mandát). Stýkala se navíc s lidmi "z podsvětí" (podle ní jistě mocnými) - tím spojila politiku a boháče, přesněji mafiány. Zašla ale tak daleko, že zklamala v podstatě důvěru samotného premiéra, který ji již odvolal. Moje úvaha nad situací posledního týdne je jasná - do politiky se nám proplétá staré dobré téma všech dramatiků a klasiků. Milostný trojúhelník, intriky, a navíc i bezmezná touha po moci, která vede k nesmyslnému chování a zaslepenosti. Pohnutky Jany Nagyové, nyní už bývalé ředitelky kabinetu předsedy vlády, prý nebyly osobní. Nagyová se nechala slyšet, že sledování paní Nečasové nesouviselo VŮBEC s nějakými osobními zájmy nebo dokonce by mělo jít o pošpinění paní Nečasové a donucení premiéra k rozvodu. Na to je prý Jana Nagyová příliš hrdá. O její hrdosti lze s úspěchem pochybovat, když byla ochotna se léta dělit o ženatého muže s někým jiným. Naopak vše nasvědčuje zhrzenosti až zoufalství, že Nečas není schopen po tolika letech požádat o rozvod, že? Pokud sledovala premiérovu manželku na vlastní pěst, nešlo jí spíše o to, aby zjistila, jak moc se Petr Nečas stýká a manželkou? Nechtěla Nagyová prostě vědět, zda není ohrožen její vztah s premiérem? Proč nechala sledovat i řidiče? Jasným důvodem jejího jednání je Nečas. Pokud je to navíc zdůvodněno jako zájem státu, premiéra a jeho dětí, protože se dle Nagyové stýkala Radka Nečasová s Jehovisty - tak to je opravdu od bývalé šéfky kabinetu pouhá zoufalá pohádka pro veřejnost. Styky se Svědky Jehovovými nejen nebyly doloženy, ale celkově ze sledování vyplývají čistě osobní zájmy a intrikářská povaha paní Nagyové.

16.6.2013 v 15:39 | Karma článku: 24.05 | Přečteno: 1208 | Diskuse

Pavla Brychtová

Voda je živel, ale proč se nebráníme dřív? (fotoblog)

Někdo podcenil moc vody - v Praze se doslova zaspalo... My jsme dnes vezli děti od babičky, museli objíždět dvě pražské oblasti zalité vodou, a pak i kolem Vltavy - ale nepotkali jsme v Praze jediný čerpací vůz, nikde jednotky s vozy a mobilníma bariérama, natož jako na vsi - chlapy s pytli písku. Nikde protipovodňové zábrany, samozřejmě kromě Kampy a okolí, která má za miliony předpřipravené konstrukční prvky pro rychlou stavbu zábran. Karlův most a Kampa jsou navíc pod ochranou policejních složek, je zákaz vstupu do těchto prostor. Karlín i Štvanice jsou pod přívalem hnědých peřejí, Kampa již částečně pod vodou, Karlův most uzavřen, metro nejezdí... Na nábřežích ale nikde pytle, nebo čerpadla - jen pár lidí s deštníky, sledující, jak se jim voda blíží k holinkám...

2.6.2013 v 22:35 | Karma článku: 32.45 | Přečteno: 12276 | Diskuse

Pavla Brychtová

Kalousek a Nečas - hamounek a kašpárek, nebo účetní a státník?

Ministr financí má najednou prý obavy o návratnosti velkého projektu. Po tolika zpronevěřených penězích a naprosto neziskových státních investicích to působí opět jako divadélko. Jak je možné, že do S-karet mohou jít takové peníze, přitom se pomalu rozhoduje o jejich zrušení, dále tečou miliardy do projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, ani nikomu nevadí plýtvání ve formě projektů typu Open card? Jak je možné, že úniky a podovody ve formě anonymních akcíí jsou mezi politiky také populární? Ale u projektu investice do jaderné energie chce někdo najednou řešit návratnost? Krásné divadélko...

25.5.2013 v 0:42 | Karma článku: 25.38 | Přečteno: 795 | Diskuse

Pavla Brychtová

Klausova nejnovější deprimace – tentokrát kvůli studentům VŠ

Někdy si po prohlášení bývalého prezidenta říkám: Jak moc je Václav Klaus odtržen od reality? On nezná poměry studujících, či mladých lidí všeobecně? Cituji jeho výrok z konce týdne: "Deprimuje mě, že současní studenti nemají na studium stejnou koncentraci, jakou jsme museli mít my. Dnes má skoro každý student vedle studia nějaké zaměstnání. Nedovedu si to představit," uvedl Klaus s odkazem na svá studia na VŠE. Opravdu si to nedovede představit?

20.5.2013 v 12:51 | Karma článku: 17.86 | Přečteno: 1009 | Diskuse

Pavla Brychtová

Někdo se narodí jako homosexuál, někdo jako tupec…

Vlastně ne – tupcem se člověk postupně stane. Mé myšlenky i uvedená lékařská fakta v článku inspirovala kauza Zeman - Putna - Bátora. Poslední ze jmenovaných se jistě jako tupec nenarodil, ale třeba pod vlivem nesnášenlivých ideologií se někým takovým mohl stát a také tak s ním bylo jednáno. Tento bývalý zaměstnanec ministerstva školství, pan Bátora - v posledních dnech opět na scéně díky aféře Martina Putny. Přesněji, díky transparentu, kterým pan Putna odpovídal na pozdrav panu Bátorovi. Transparent je trnem v oku prezidentu Zemanovi - přitom se jedná o rok starou kauzu! Ale nezapomínejme, že i pan Bátora se proslavil o 2 roky dříve transparentem. Přesto byl zaměstancem ministerstva školství, i když nesl na demonstraci v roce 2009 transparent s nápisem, cituji: "Intelektuálové - jděte už do hajzlu". A později byl známý svými hrubými názory na více osob z kulturního a politického světa. Zřejmě by měl pětky ze sexuální (dříve občanské) výchovy, když si myslí, že homosexualita je druh deviace. On může nazývat různé osobnosti buznami, jiné zase senilními chudáčky, atd. (existuje web s jeho urážkami všemi směry). A holt také tak bylo s ním mluveno - v případě docenta Putny i prostřednictvím transparentů. Pan Bátora byl velmi hrubý a neslušný vůči více lidem veřejného života, či politické sféry. Byl za své názory vyhozen, i když se ho zastával i Václav Klaus a jeho pravá ručka Hájek. Naštěstí bylo po pár aférách a podezření na provázání s neonacisty jasné, že Bátora je člověk, který na ministerstvo školství opravdu nepatří.

20.5.2013 v 7:20 | Karma článku: 24.00 | Přečteno: 1650 | Diskuse

Pavla Brychtová

Věrnost za miliony, aneb Rathův dívčí tým je opět dobře placen

Dnes malé zamyšlení nad osudy známé trojice, nejvěrnějších spolupracovnic ex-hejtmana Davida Ratha. Opět jsou na scéně peníze a osoby kolem bývalého hejtmana. Rok po jeho zatčení a po propuštění jeho dámského týmu, bylo nenápadné ticho po pěšině a už jsou zde díky přátelíčkům a dlouhým prstům výhodně placená místa - samozřejmě bez výběrových řízení. Ale co se divíme? Vše k tomu spělo. Pokud se někdo obklopí týmem blondýnek - odbornic, tak v tom nehledejme pouze ocenění jejich manažerských a intelektuálních kvalit, že? Jedna mluvčí, druhá šéfka kanceláře a třetí dokonce šéfka veřejných zakázek středočeského kraje. Tři dámy, které úzce spolupracovaly s ex-hejtmanem Rathem, byly po jeho zatčení propuštěny ze zaměstnání. Neměly důvěru úřadu a jeho nového vedení. Vymstila se jim také jejich letitá přezíravost a nadřazenost vůči ostatním zaměstnancům. Takže žádné zastání. Jak kdysi přišly, tak také po zatčení pana hejtmana odešly. Luxus za státní peníze, na který byly zvyklé, jim evidentně zůstal zachován i nadále. Mluvčí Berill Mascheková, vedoucí sekretariátu Barbora Snopková - Haberová, a "nejvlivnějšíí" z dámského týmu - vedoucí odboru veřejných zakázek - Johana Novotná. Tato pozice sama o sobě v každé firmě či organizaci, zajišťuje velmi výhodné postavení a finanční "štěstěnu" v podobě dárků, provizí, výhodných projevů vděku, atd.

17.5.2013 v 8:17 | Karma článku: 38.30 | Přečteno: 4963 | Diskuse

Pavla Brychtová

Mají mít mladí svatbu dle sebe, nebo dle představ rodičů?

Musím se zastat mladých. I přes bezvadné vztahy s rodiči může nastat problém při plánování svatby. Milující rodič by měl nechat své dítě "dýchat po svém". Kamarád, který odkládá svatbu, protože se nemohou s partnerkou dohodnout, jaká by vlastně měla být, mě inspiroval k tomuto zamyšlení. Je tam velký vliv rodičů. A jediné, co mi z toho vychází, je: zkusit najít rovnováhu - je to malá zkouška, jak se v manželství ti dva dokážou dohodnout pak na dalších věcech, mnohdy důležitějších pro život. Vážení, je to váš den! Chcete romantiku, nebo blázinec? Mám právo srovnávat, zkusila jsem obojí - měla jsem kdysi jednu velkou veselou svatbu v Praze, a také před 6 lety jednu opravdu romantickou svatbu na bílé pláži s palmami a altánkem + po příletu oslavu pro rodinu a přátele. Budete se divit, ale obě vyšly na stejnou částku! Takže pokud máte na svatbu našetříno, že si to chcete užít - není třeba se vymlouvat na finance, nebojte se splnit si sny :-D České úřady uznávají svazky uzavřené mimo ČR, takže je vše regulérní.

12.5.2013 v 7:35 | Karma článku: 11.13 | Přečteno: 1133 | Diskuse

Pavla Brychtová

Zeman - dopoledne párty s Rusy, odpoledne padal u klenotů

Není divu, že došlo opět na indispozici prezidenta. Dopoledne párty na ruské ambasádě u příležitosti konce druhé světové války, poté schůzka s generály, odpoledne otevírání korunovačních klenotů. Čtvrtek byl alkoholově náročný, ale vše se dá řešit s mírou, ne? Například pan premiér se účastnil akcí také a působil i večer důstojně, a že nejsem jeho fanda - jak víte z předchozích článků. Politici, kteří se zúčastnili obou větších akcí, byli fit, až na jednoho. Pan prezident byl silně indisponován a bohužel to bylo vidět. Vrávorání, ospalý jednooký výraz, opírání o zeď, a pak i opírání o nosítka, která slouží pro přenos korunovačních klenotů, a dokonce i usínání (které tak rád kritizuje u ostatních).

10.5.2013 v 20:07 | Karma článku: 32.74 | Přečteno: 3215 | Diskuse

Pavla Brychtová

Další tunel na obzoru? 130 milionů za přehled hotelů!

Ministerstvo pro místní rozvoj má buď bujnou fantazii, nebo jsou obětí podvodníků. Jinak si nedokážu vysvětlit, že chtějí vybrat 300 osob, které vyškolí a tito lidé mají (za peníze ze státní pokladny a z dotací EU) navštěvovat hotely ČR a psát o nich recenze. Tato oficiální forma, jak si užívat za státní peníze, je jen špička ledovce tohoto projektu. Největším šokem jsou totiž náklady. 300 osob má být proškoleno, mají zkontrolovat danou skupinu ubytovacích zařízení, za celkovou částku 48 milionů. To jsou náklady 160 tisic na jednoho vyškoleného. Tak vysoké ceny jsem naplatila, ani když mě například školila na nové PC produkty pobočka Microsoftu.

10.5.2013 v 10:16 | Karma článku: 29.73 | Přečteno: 1067 | Diskuse

Pavla Brychtová

Pozor na Kalouska - chtěl by být užitečný!

Když už se pan Kalousek rozhodl být OPRAVDU užitečný - tak je rozhodně škoda, že jen na tak krátkou dobu, po odchodu ze sálu na zbytek projevu prezidenta. Kam až sahala jeho užitečnost, nám jaksi nesdělil. Že by se konečně rozhodl zasáhnout ve věci S-karet? Či zastavit zbytečně protékající miliardy z projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, nebo šel dokonce řešit fotovoltaiku? Jako nynější občan Prahy bych ocenila, i kdyby zasáhl proti plýtvání peněz města ve formě Opencard.

9.5.2013 v 8:09 | Karma článku: 39.87 | Přečteno: 4370 | Diskuse

Pavla Brychtová

Vlajka jako symbol dobytého území, nebo jako partnerství?

Co je dobyté území nebo jak má vypadat rovnocenné partnerství, to ví každý. Obojí může mít vícero významů. Partnerství zejména může mít více podob – tak jako v životě. Za normálních okolností je to spolupráce, rovnováha a vzájemná podpora. Za neférové situace z toho ale vznikne jen „rádoby partnerství“. Může být mezi dvěma lidmi, mezi dvěma firmami, mezi dvěma zeměmi – nebo jako v případě EU – mezi uměle vytvořenou velmocí a jejími členy.

3.4.2013 v 16:00 | Karma článku: 17.91 | Přečteno: 493 | Diskuse

Pavla Brychtová

Velikonoční inspirace - aneb pravý slepičí fotoblog

A je to tady - Velikonoce a zase ta slepičí vajíčka - recepty, nápady a zdobení... Jako leckterá jiná mamka - i já mám občas období, kdy u televize musím něco háčkovat, plést nebo vyšívat. Někdo třeba žehlí - prostě cokoli, aby člověk jen neseděl a jenom nekoukal na telku. Skoro vždy v březnu ale "motám". Za jeden film omotám bavlnkami i 3 vajíčka. Vezmu zbytky bavlnek a přízí, tyčinku lepidla, vyfouknutá vajíčka a chystám se na Velikonoce. Omotávaná vajíčka se tak lehko nerozbijí a jsou v bezpečí i před naším nejmladším. Většinou si je odnesou návštěvy, tak mám radost, že se to někomu líbí - a za rok můžu motat zase.

26.3.2013 v 7:26 | Karma článku: 16.65 | Přečteno: 1879 | Diskuse

Pavla Brychtová

Rath by rád placené služby pro vězně! Jsou snad na dovolené?

Přístup k internetu, lepší jídlo za poplatek, nošení vlastního oblečení, každodenní telefonování s blízkými, hodinku soukromí s manželkou či přítelkyní, lepší hygienické podmínky za poplatek - to je jen pár návrhů pana Ratha, jak by se mohly zlepšit podmínky v našich vazebních věznicích. Nabývám pocitu, že obžalované, či poté odsouzené a vězněné osoby, mají mít podle něj podmínky stejné, jako pacienti v lázních či na dovolené - vše navrhuje ve stylu "za příplatek se budete mít lépe". Takové jeho vlastní menu pro bohaté, ale hloupé - jsou tam přece jen ti, kdož se nechají chytit - a z hlediska zákona jsou nevinní, dokud je soud neodsoudí. Z morálního hlediska je zločincem pouze ten, kdo zločin opravdu spáchá...

24.3.2013 v 7:24 | Karma článku: 46.87 | Přečteno: 13831 | Diskuse
Počet článků 144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2494

Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)