Nečas přiznal, že byl podveden! Smlouvu před podpisem nekontroloval

17. 11. 2012 4:55:17
Pan premiér si myslel, že sKarta je dobrovolná! A na co jsem stála tedy včera frontu na úřadě? Cituji pana Nečase: "Zdůrazňuji, že to byla koaliční dohoda i moje osobní podmínka pro to, aby byl ten systém sKaret implementován. Byl myšlen jako dobrovolný s výjimkou těch, kde jsou závažné důvody.“ Příští týden prý s novou ministryní práce a sociálních věcí zahájí kroky k nápravě. Bude to pro ni v nové funkci prirota číslo jedna. Dobré ráno, pane premiére, probuďte se prosím! Smlouva byla panem náměstkem podepsána, dodatky zákona schváleny a sKarty jsou povinné!

Jak to mohl premiér přehlédnout? Pokud něco přehlédne, nemá poradce? Občané na sKarty už týdny nadávají, jak jsou postupně vyzýváni dopisem k povinnému převzetí a podpisu. Jelikož jsem, jako všechny maminky na mateřské, stála frontu na povinnou sKartu, tak jsem si s němým úžasem přečetla prohlášení pana Nečase, že podmínkou schválení projektu sKarta je jeho naprostá dobrovolnost pro občany, kterých se dávky týkají! Nově schválená úprava zákona přitom jasně stanovuje, že bude podpora v nezaměstnanosti povinně čerpána přes sKarty, stejně jako všechny nepojistné sociální dávky. To jaksi pan Nečas přehlédl a nezkotroloval?

Naprosto bez kontroly či dohledu vlády a koalice se mění novelizací zákona na "povinný" celý produkt sKarta, o které nyní Nečas tvrdí, že se jedná o dobrovolný produkt? Podvodnou smlouvu podepsal bývalý náměstek Šiška a je uzavřena na 12 let. Dle premiéra byla dobrovolnost karet koaliční podmínkou podpisu smlouvy s bankou! Proč mi tedy stát nutil tento bankovní produkt na posledních pár týdnů mojí mateřské dovolené? Že by někdo koalici obešel, nebo pěkně po česku podfoukl?

Podle premiéra se na dobrovolnosti dohodla koalice a tato podmínka je ukotvena i v legislativě, byla ale "nesmírně rafinovaně obcházena ve smlouvě se spořitelnou, která byla uzavřena bez vědomí politiků". Na co politiky a jejich poradce máme a platíme?

O konkrétním znění smlouvy vláda nebyla informována“, dodal ministerský předseda. "Vláda a koalice byly trošku podfouknuty tou smlouvou, protože bylo podmínkou, že sKarta bude dobrovolná," uvedl Nečas. "Nedovedu si to představit jinak, než že by to bylo dobrovolné" uvedl premiér. Povinné S-karty prý mají být jen při podezření na zneužívání peněz od státu, zejména u dávek v hmotné nouzi.

Tak tomu já osobně říkám průšvih, který překonal i OPEN kartu – protože podle kontraktu by mělo přes sKarty protéct 98 procent všech státních dávek a podpor! Smlouva je podepsána na 12 let a banka očekává, že by se tak mohly v budoucnu vyplácet i důchody a převádět peníze dalších úřadů.

Jak může být smlouva Ministerstva práce a sociálních věcí na veškeré sociální dávky podepsána bez vědomí politiků? Jak mohlo být zapomenuto na kontrolu smouvy, která se týká toku státních peněz v takovém rozsahu? Důsledky jsou dlouhodobé a bude to opět drahé. A o dobrovolnosti nemůže být řeč, pane premiére! Mám kamarádku, která si S-kartu byla nucena jet vyzvednout 32 km do okresního města, a přitom jí zbývalo jen 5 týdnů mateřské. Tvrdili jí, že i kdyby jí chyběl k datu vydání jen týden, je to povinné.

Mě přecijen nějaký ten měsíc mateřské zbývá a mám to blízko. Ale mimopražské maminky a postižení, či pečovatelé, sirotci, nezaměstnaní, vozíčkáři, atd. – ti všichni jsou opravdu nuceni často jezdit daleko podepsat papíry pro vydání - a pak znovu, když jim přijde dopisem výzva a jdou si hotovou kartu vyzvednout! Stejný postup bez milosti musí dodržet každý, kdo dostává jakékoli sociální dávky, invalidní, sirotčí, vdovské, rodičovské i výpomoc v hmotné nouzi. U posledního zmiňovaného to chápu, tam zejména u některých skupin obyvatel je oprávněné podezření o zneužívání sociálních dávek, viz nedávno zaznamenaný případ, kdy si rodina jezdila pro dávky mercedesem. Nechci házet všechny obyvatele do stejného pytle, to rozhodně ne. Ale pokud budou moci platit S-kartou pouze potraviny, pak to má smysl.

Co mne ale mrzí nejvíce, je to, že když už jsem si vystála frontu na úřadu, vyzvedla a podepsala kartu, tak jsem se dozvěděla, že pokud mám svůj účet, ať kartu radši neaktivuji. Proč mi ji teda nutili a vyráběli? To netuší, prý je povinná – jen mám napsat do formuláře své číslo účtu a rodičovský příspěvek bude chodit i nadále tak, jak chodil na můj účet. A že se neví, co bude dál, protože postižení, či vozíčkáři, či starší občané na podpoře nemají účet a musí jezdit daleko pro vybrání peněz z bankomatů, a ve spoustě obcí a domovů pro invalidy nelze ani kartou platit, takže je to celé jaksi nedomyšlené. Částky sociální podpory dříve donesl postiženým, či jejich pečovatelům poštovní doručovatel.

Gratuluji – toto přehlédnutí se vládě povedlo! Kdo na tomto podvodu vydělal? Za veškerou výrobou kreditek, knížek, webových stránek a letáků jsou neskutečné náklady a tím i odpovědnost - a pan Nečas přizná, že byla vláda a koalice podvedena? U smlouvy, která je podepsána na 12 let s jednou jedinou bankovní společností? Zajímá se o případ už i antimonopolní úřad? Nedokážu ani vyčíslit, jaké budou úroky za tu dobu jen z toho, že banka dostane peníze na S-konta, a až pak je převede na konta konkrétních osob.

Sociální karty vydávané pár týdnů, přes něž mají potřební dostávat pomoc od státu, kritizuje rada postižených, opozice a samozřejmě i odbory. Je požadováno zastavení jejich vydávání. I oni jsou jistě šokováni, jak se mohla nechat vláda údajně „podfouknout“ u smlouvy tak obrovského finančního rozsahu? U smlouvy, na základě které je všem osobám vedeným u sociální správy vyrobena řádná platební karta s čipem, na jméno, je k ní vedeno konkrétní sKonto, je k ní vyroben pro každého formulář žádosti o vydání, formulář k vyzvednutí, informační barevná knížečka a bankovní návod k použití.

Aby byl jasný rozsah všech osob a částek, tak podotýkám, že povinná sKarta je v tuto již vydána téměř všem maminkám na mateřské, postupně je a bude vydána všem osobám s podporou v nezaměstnanosti, dále všem osobám zdravotně postiženým, kterým je vyplácen částečný nebo úplný invalidní důchod, všem sociálně slabším osobám, s nárokem na dávky v hmotné nouzi od státu a také všem osobám, kteří pečují buď o své nemohoucí dítě, nebo mají nárok na příspěvek na péči o rodiče, či jiného příbuzného. Ať chtějí, nebo ne, všem byla vyrobena sKarta a peníze jim chodí tam, místo aby jim je donesl poštovní doručovatel. Je to takto povinné! Jaksi nikdo úředníkům neřekl, že pan premiér se domnívá, že sKarta je dobrovolná!

Pan Nečas tvrdí, že se Ministerstvo práce a sociálních věcí se pokusí dohodnout s bankou alespoň dodatečně nějaké změny. Držím palce nám všem, vše šlo opět ze státních peněz. Stát odstoupit ale nemůže, to by bylo na arbitráž. Smlouva byla podepsána v květnu 2012! Není škoda, že se pan premiér probral až v listopadu?

Je totiž už pozdě! sKarty jsou rozdány!

Autor: Pavla Brychtová | sobota 17.11.2012 4:55 | karma článku: 47.20 | přečteno: 18193x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.35 | Přečteno: 479 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.76 | Přečteno: 1636 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 263 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 195 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 261 | Diskuse
Počet článků 144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2494

Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...