Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Žalobu lze podat, když je podezření - třeba i na Klause...

Vlna kritického údivu, i naopak vlna otevřeného obdivu dnes prolétla médii, diskuzemi i pracovními schůzkami. Někdo tvrdí, že to je celé nesmysl, jiní mají názor, že žaloba ano, ale slovo "velezrada" je příliš silné a velká část veřejnosti tvrdí, že to nejspíše neprojde hlasováním senátu, ale že je dobře, že se o činech Václava Klause mluví v tomto smyslu. Vše má totiž své meze - a bohužel právě u amnestie, zejména bodem číslo dvě, přišel stát o mnoho peněz právě odpuštěním velikých kauz. 

Co se týká slova velezrada, tak to je v žalobě zvoleno právě proto, že nelze jinak prezidenta obžalovat, než právě žalobou Senátu pro velezradu. Ústava totiž nepovoluje trestní stíhání prezidenta, ani po výkonu jeho funkce zpětně. Cituji článek 65 Ústavy:
(1) Prezidenta republiky nelze zadržet, trestně stíhat ani stíhat pro přestupek nebo jiný správní delikt.
(2) Prezident republiky může být stíhán pro velezradu, a to před Ústavním soudem na základě žaloby Senátu. Trestem může být ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt.
(3) Trestní stíhání pro trestné činy spáchané po dobu výkonu funkce prezidenta republiky je navždy vyloučeno.

Proto byla žaloba navržena senátory, nikdo jiný než senát ji nemůže podat. Z 81 senátorů návrh podepsalo 28 osob. Další v klubech údajně návrh podpoří. Vzhledem k tomuto počtu je zde velmi malá pravděpodobnost, že Senát návrh odsouhlasí. Mnoho senátorů, zejména z ODS, považují Václava Klause za neomylného zakladatele jejich strany a naopak jsou pyšní na cokoli, co udělá. Senátoři z ostatních stran jsou v názorech rozděleni.

Důvodem, proč chtějí někteří senátoři ústavní žalobu podat, není jen Klausova novoroční amnestie, ale i třeba to, že končící prezident odmítl ratifikovat takzvaný "euroval" čili záchranný fond eurozóny, na který kývly obě komory českého parlamentu. Pokud něco schválí obě komory, neměl by prezident jednat opačně, myšleno právě u takové mezinárodní otázky.

Jistě znáte oblíbenou větu z filmů či od soudu: "Kdo ví o zločinu a neupozorní na něj, stává se spolupachatelem". Připouštím, že u obvinění, vypsaných v návrhu žaloby na prezidenta republiky, lze těžko někoho vinit se spolupachatelství - leda pana Nečase, který amnestii podepsal. Ten konecnkonců vyjádřil svůj negativní názor na senátory, kteří si dovolují upozornit na jakoukoli prezidentovu chybu. Měl by si ale uvědomit, že návrh na obžalobu je spíše výpisem prezidentových největších chyb v poslední době. Musíme je považovat za názor 28 senátorů, kteří se nebojí na tyto negativní body jeho práce upozornit. Nemyslím si, že by se jednalo o akt jejich zviditelnění na úkor Václava Klause, nebo výsměch odcházejícímu prezidentovi.

Objektivně řečeno, senátoři by měli vyjadřovat názor obyvatel. Když vezmu procento obyvatel, kteří mají zásadní výhrady k panu Klausovi, zejména za poslední půlrok, tak musím říct, že bych naopak čekala více senátorů, kteří se k žalobě budou hlásit. Měli by zastupovat názor svých občanů. Samozřejmě se najde mnoho lidí, kteří s žalobou absolutně nesouhlasí. Já osobně také považuji za velezradu spíše jiný druh přečinu prezidenta vůči zemi. Ale budiž, ekonomická škoda takového rázu, jako jsou velké kauzy zametené amnestií, je také důvodem. Uvidíme v pondělí, jak se k návrhu žaloby postaví ve svém hlasování zbytek Senátu. Je nepravděpodobné, že by žaloba prošla, ale je pozitivním prvkem demokracie, že se o problémech mluví. Může to vést k úpravě práv prezidenta v budoucnosti.

Důležitým prvkem návrhu žaloby je snaha o zviditělnění problémů a chyb i na takové pozici, jako je hlava státu. Senátoři reagují na zlobu občanů a mají na to právo. V demokratické zemi by si měli být přece všichni občané rovni...

 

Autor: Pavla Brychtová | čtvrtek 28.2.2013 18:54 | karma článku: 21,73 | přečteno: 649x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Ostravě se střetl motorkář s dvěma vozidly, zraněním na místě podlehl

28. dubna 2024  11:15,  aktualizováno  13:29

V Ostravě na ulici Rudná poblíž křižovatky s ulicí Vratimovskou se střetl motorkář s dvěma vozidly....

Budeme radikální. Pro zachování důchodového věku uděláme všechno, řekl Havlíček

28. dubna 2024  13:28

Hnutí ANO udělá vše pro to, aby se nezvyšoval důchodový věk, řekl v pořadu Za pět dvanáct Karel...

Malostranský zápisník: Ze tří žen zbyla ve vládě jedna, ale ta zase vydá za tři

28. dubna 2024

Premium Proč se opět nepovedla feminizace české vlády? Kdo je poslední vládní květinka, která když mluví,...

TOP 09 má na ministra pro vědu a výzkum čtyři kandidáty, řekl Válek

28. dubna 2024  12:58

Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik