Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Papež si vybral jméno Francesco, Češi mu říkají František

Ctím náš jazyk, a rozhodně nemohu za to, čemu se v češtině říká "frantík". Pochází to z tradice osahávání Frantíka ve Františkových lázních (kvůli léčbě plodnosti). Dneska jen malé odlehčené zamyšlení nad jménem nového papeže. Jelikož čeština povoluje výjimečně u jmen panovníků, či papežů překlad křestního jména, je jistě v pořádku, že je v médiích nazýván papežem Františkem. Vím, že pravidla to povolují. Papež, coby Argentinec s italskými předky, používá španělštinu, či italštinu - v obojím je Francesco. Já, z úcty k novému papeži, zůstanu u jím vybraného jména, a ne počeštěného. Jedním z důvodů je, že u našich malých synů „Frantíkem“ – tedy malým Františkem - nazýváme něco zcela jiného, takže zrovna u tohoto jména se mi počešťovat nechce. Jakousi úctu k papežskému úřadu uznávám, a navíc mám ve svém věku již nárok na své vrtochy, ne? Takže u mě je papež Francis nebo Francesco.

Nedopouštím se tím jistě ničeho špatného, protože z hlediska češtiny, i jiní žijící slavní Evropané mají svá jména v našich pravidlech nepočeštěna: Juan Carlos, Karl Gustaf, atd. Proč by tedy musí být papež v češtině František? Myslím, že nakonec by nemusel. Ani umělcům či významným osobám neříkáme počeštěně – např. Vilém Shakespeare, nebo Josef Verdi místo Giuseppe Verdi, jména herců také nekomolíme do češtiny.

Nahlédla jsem do pravidel češtiny a dozvěděla jsem se toto: „Při počešťování cizích osobních jmen v českém kontextu, z funkce jména, docházíme k zcela jednoznačnému závěru: v zájmu přesného určení, identifikace příslušníků jiných národností jejich osobní jména při užití v české společenské komunikaci nepřekládáme, tj. nevolíme české ekvivalenty cizích osobních jmen, ani je pravopisně či tvarově nepočešťujeme.“  No vida...

Papež si jistě vybral krásné jméno, navíc na základě jeho sympatií k Františkovi z Assisi. Musím uznat, že i dostupné informace o novém svatém otci odpovídají skromnému životu po vzoru tohoto světce. Nynější papež, coby kardinál žil ve své garsonce místo v paláci, sám si chystal jídlo, odmítal doposud celá léta vůz a řidiče, jezdil městskou dopravou. Nyní, po svém zvolení, odjel s věřícími běžným autobusem, v hotelu sám zaplatil, sbalil si kufry a sám si je odnesl, když se stěhoval do nového papežského obydlí. Navíc je z jezuitského řádu, což je jeden z mála vědecky a pedagogicky pracujících řádů. Doufejme, že tento papež zdravotně vydrží náročný úřad, žije odmalička pouze s jednou plící. Nebýt jeho zastaralých názorů na sexuální stránky života, byl by to velmi "moderní" papež. Koneckonců, je zajímavé, jak s oblibou církev ostře mluví do světské stránky života, která se jich vlastně netýká (tedy až na vyjímky, ať již potrestané, nebo dosposud neprozrazené). Kněží rozhodně těžko mohou posoudit, na základě čeho se rozhodují a párují lidé, kteří mohou žít plným životem. A už vůbec nechápu, jak si církev dovoluje kritizovat znásilněnou ženu, že si nechce nechat dítě zločince. Ale to je na samostatný článek...

Musím přiznat, že nový papež mi připomíná úsměvem a jakousi vyzařující lidskostí Jana Pavla II. – jehož fotku měla moje babička v kuchyni a mívala ho velmi ráda jako pokorného, slušného člověka. Po něm nastoupivší a přepychem se obklopující papež Benedikt XVI. zdaleka neměl u lidí tolik sympatií.  Papež Francesco, stejně jako Jan Pavel II., si vybral jednoduché papežské roucho, původně bílé řeholní roucho dominikánského řádu, které chce po většinu svého úřadu nosit.

Takže máme nyní jezuitu v dominikánském rouchu – takový papež ještě v historii také nebyl. Upozornil na to i Dominik Duka, cituji: "Když jsem poprvé pozdravil sv. Otce Františka a gratuloval mu, řekl jsem, že se stal zázrak - z jezuity se stal dominikán," popsal Duka na sociální síti Facebook první setkání po volbě. "Papežové totiž nosí bílý hábit po papeži sv. Piu V., který byl dominikán, zatímco jezuité tradičně nosí hábit černý," vysvětlil.

My Češi nejsme rozhodně tolik věřící národ, jako Slováci, či Italové. Takže z hlediska úcty k papeži snad tolik nevadí, že zrovna jméno František je v češtině hodně používané i pro jiné významy. Pokud opomenu vánoční  františky, které údajně „voní“, tak je toto jméno coby oblíbené oslovení Franta skoro ve všech hospodských vtipech, nebo Fanouš v postelových vtipech. Toto jméno je snad v každém filmu. Ale budiž, s tím se člověk tolik nesetká a hospodská kultura má k té náboženské přecijen daleko. Jako mamka malých synů mám ale už dva dny jiný problém. Slovo František je nyní často v televizi a u nás je tak nazýváno cosi, co se nahlas mezi lidmi říkat „nemá“, pokud to není nutné. Název frantík je běžný i ve školce, a v mnoha rodinách našich známých.  Mezi námi, všimněte si, že toto jméno už není ani dětem dáváno, a to opět vedou česká jména! Skoro nikdo malému chlapci od malička nevtlouká do hlavy pravý název toho orgánu, kterým čůrá. Pokud malý chlapec na houpačce křičí, že chce už dolů, že ho studí frantík, nebo že se na saních bouchl do frantíka, každý ví, o co jde. I stydlivý dospělý člověk to tak nazývá, tak proč ne dítko, že?

Dále je toto jméno používáno často i v české kinematografii u hrdinů, kteří jsou něčím „jiní“. Namátkou asi nejoblíbenější věta, kterou pronesl doktor ze střediskové vesničky v podání pana Hrušínského: "Víš co Franto, když furt chceš umřít, tak se seber, jeď do Pelhřimova, prohlídni si krematorium, ať víš, do čeho jdeš."   To mi rovnou připomíná jeho syna Rudlofa Hrušínského v Knoflíkářích – v nádherné debatě s manželkou, kterou ukončil větou: "Ani Franta Brabec nedal. Ten má moc malý to, no..."  Různá oslovení Františku, Franto a Fando je v českých filmech spousta, je to spolu s Josefem nejoblíbenější jméno pro vedlejší role. Toto jméno máme zastoupeno koneckonců i v názvu jednho z novějších filmů  František je děvkař. Mezi námi - to je také "případ...

Jen jsem s nadsázkou chtěla napsat, proč mi jméno František přijde pro papeže neobvyklé, mám ho spojeno v podstatě s méně uctivými pozemskými věcmi.  No - uznejme, že to vše nemůže nikoho urazit, „frantíškové“ mojich synů zde byli dříve, i filmy zde byly dříve. Navíc právě jméno František si v celé historii nikdy žádný papež nevybral, tak kdo to mohl tušit, že? 

 

 

 

Autor: Pavla Brychtová | pátek 15.3.2013 7:53 | karma článku: 12,78 | přečteno: 1389x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

OBRAZEM: Při stavbě metra prorazili sklep. Radost měli i archeologové

27. dubna 2024  19:06

9. května uplyne padesát let od zahájení provozu pražského metra. Na spuštění nevzpomínají jen...

Situace na frontě se zhoršuje, řekl šéf ukrajinské armády. Rusko postoupilo

27. dubna 2024  17:50

Sledujeme online Operační i strategická situace ukrajinských vojsk na frontě se má sklon zhoršovat. Velitel...

Sokoly povede dosavadní místostarosta Martin Chlumský, rozhodl výbor

27. dubna 2024  17:35

Do čela České obce sokolské (ČOS) zvolil výbor Sokola podle očekávání dosavadního prvního...

Triumf českých středoškoláků. Zvítězili v soutěži NASA s návrhem dálkové opravy družic

27. dubna 2024  17:21

Pětice českých středoškoláků uspěla ve finále prestižní mezinárodní soutěže Conrad Challenge v...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik