Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rath by rád placené služby pro vězně! Jsou snad na dovolené?

Přístup k internetu, lepší jídlo za poplatek, nošení vlastního oblečení, každodenní telefonování s blízkými, hodinku soukromí s manželkou či přítelkyní, lepší hygienické podmínky za poplatek - to je jen pár návrhů pana Ratha, jak by se mohly zlepšit podmínky v našich vazebních věznicích. Nabývám pocitu, že obžalované, či poté odsouzené a vězněné osoby, mají mít podle něj podmínky stejné, jako pacienti v lázních či na dovolené - vše navrhuje ve stylu "za příplatek se budete mít lépe". Takové jeho vlastní menu pro bohaté, ale hloupé - jsou tam přece jen ti, kdož se nechají chytit - a z hlediska zákona jsou nevinní, dokud je soud neodsoudí. Z morálního hlediska je zločincem pouze ten, kdo zločin opravdu spáchá...

Bez rozhodnutí soudu nechci v článku rozhodně posuzovat vinu či nevinu pana poslance. Vadí mi na jeho návrzích to, že dokud se pana Ratha vazba netýkala, tak na obžalované ve vazbě, natož na vězně odsouzené, ani nevzpomněl v jakémkoli návrhu. Nyní sice požaduje změny - ale ve stylu, kdo je bohatej, tak se bude mít ve vazbě lépe - opět jen hrabe pro sebe. Pokud zákonodárci k nějakému jeho navrhovanému bodu přihlédnou, například o hygieně, tak doufám, že poslanci alespoň něco zlepší plošně a ne jen pro bohaté. Pan Rath často navrhuje změnu za příplatek - měl by snad být rozdíl mezi vězněm a "vězněm"? Bohatí podvodníci a mafiáni by si tam mohli hradit all inclusive a ostatní chudí vězňové občas alespoň pizzu přes bránu? Dala jsem si tu práci a zjistila, jaké jsou nyní podmínky, v porovnání s "dovolenkovými" požadavky pana Ratha. Především je třeba si uvědomit, že slušný člověk, který vědomě neporušuje zákon, se málokdy do vazby dostane (vyjímkou mohou být nehody, či neúmyslná zavinění samozřejmě). Takže pokud je někdo ve vazbě, či ve výkonu trestu, tak by si měl uvědomit, že tam je na základě svého jednání. Pokud poruším zákony, nemohu čekat, že se budu mít stejně dobře ve vězení, jako když jsem venku.

Mobil a internet pro vězně opravdu beru jako vtip - to je naprosto neslučitelné se zásadami vazby o oddělení vězně od společnosti, nebo dokonce od svědků. Namátkou (kromě společenského dopadu trestu) je jasné i ovlivňování případu, který teprve čeká na soud, možnost vyhrožování, či domlouvání pomsty případným spoluviníkům, kteří nejsou vězněni, možnost převodů peněz mobilem, atd. To by si rovnou leckterý boss mohl ve věznici udělat kancelář!

Vůbec nejzábavnějším bodem mi přijde návrh, aby za poplatek byla možnost objednávání lepší stravy, a možnost si telefonem objednávat stravu zvenčí na svoje náklady. Takže už vidím, jak by věznici začaly obléhat mopedy pizzerií a dovážené levné polední menu, nebo i dražší steaky z okolních restaurací. Je přeci jasné, že by rázem příbuzní začali hradit jinou stravu pro své rodinné černé ovce. Přece nebudou jíst to samé, co ostatní - "náš Pepa (nebo Dežo) je tam přece nevinně" - jenže to si myslí každý. Nebo pro ty, kdož uznávají zdravější stravu, by rovnou rodina mohla uhradit krabičkovou dietu, ne? Strážní by nedělali nic jiného, než lítali mezi vrátnicí a celama, dohledávali, kdo si co objednal a celá věznice by se krásně provoněla už po prvním týdnu takové změny ve stravování. Opravdu si pan Rath uvědomuje, jaké důsledky by měly jeho návrhy změny zákona? Nemluvě o tom, že nynější strava není jistě buhvíco, ale nebude zas tak hrozná či zdravotně závadná - někteří vězňové fyzicky pracují (výroba nábytku, sklářství, dílenské práce, výpomoc v drůbežárnách), nebo někteří i posilují a strava jim stačí - muskulatura jejich těla je důkazem. Nebuďme naivní, že by se chlapi neozvali, kdyby trpěli hladem. Steaky určitě nemají, ale hlady nikdo neumírá.

Hodinka v soukromí týdně s manželkou či přítelkyní je bod, který chápu, každý má své osobní potřeby, i když je vězněn. Nynější systém umožňuje vězňům, kteří mají manželku, či stálou partnerku, kromě klasických rodinných návštěv, pozvat na soukromou intimní návštěvu, minimálně jednou měsíčně. I když o panu Rathovi je známo, že má přítelkyni i manželku, kterým zařídil dokonce domy kousek od sebe, tak těžko říci, koho má přesně na mysli, že by rád zval. V každém případě odsouzení vězni s jednou partnerkou, se s ní mohou stýkat v soukromé místnosti i nyní. Samozřejmě ne tak často, jako na svobodě - přecijen trest je trest, že?

Nošení vlastního oblečení je dalším bodem, který je nedomyšlený - kdo ho bude prát a žehlit? Kdo ho bude poté dohledávat ve vězeňských skladech? Není lepší jednotný systém výměna špinavého za čistý kus? Fasování vypraných věcí funguje nyní dobře, nikdo jistě nahý nechodí - a věřím tomu, že vězeňská prádelna těžko bude v případě vlastních věcí, řešit podmínky praní jednotlivých kusů a dohledávat cedulky na prádle - s informacemi o prací teplotě, či možnosti žehlení, před praním vše panstvu třídit na hromádky dle barev a materiálu - to si někdo plete s hotelovou službou, ne? Navíc už vidím ty stížnosti typu - srazily se mi džíny, nebo zabarvili jste mi tričko. Musím ale uznat, že u lidí s kožními potížemi bych určitě považovala za správné, povolit kvalitnější bavlněné soupravy. A pokud vím, tak u lidí s problémy tomu tak je. Ti mají i lepší hygienické a lékařské podmínky.

S tím souvisí i další bod - možnost dokoupení lepších hygienických podmínek je návrh, u kterého je třeba uvést na správnou míru údaj pana Ratha, jak často se vězňové koupou. Je rozdíl u vazby a u odsouzených. A je rozdíl u těch, kteří se jen válí a těch, kteří pracují. Ti, kdož jsou ochotni pracovat, se totiž mohou také převlékat do pracovních oděvů, po práci se osprchovat teplou vodou a mýdlem. Záleží samozřejmě na konkrétních podmínkách pracovišť. Ale není to určitě tak, že všichni mají jen dva dny v týdnu hygienu, jak tvrdí pan Rath. Mnozí chataři či cestovatelé se denně umí opláchnout i v umyvadle a věřím, že to je také hygiena. Ne pouze sprcha, jak je požadováno. Pokud by byly až tak příšerné podmínky, tak by na to jistě už dávno poukázali i náročnější vězňové, než pan poslanec. Už bylo za těmito zdmi spousta různých podnikatelů, či mafiánů, zvyklých na skutečný luxus - a také to přežili. 

Návrh navíc zavání rozdíly mezi lidmi - ti bohatší, co se válejí na cele, by se za peníze najedli lépe a sprchovali častěji, a ti, kdož se snaží ve vězení vydělávat i drobnými pracemi, aby jim nerostly dluhy, tak ti holt by to měli nadále stejné jako teď? Bravo - pan poslanec by nám už škatulkoval dle peněz i hygienu a podmínky i za mřížemi. Zlatá jest jeho praxe ministra zdravotnictví, že?

Návrh obsahuje mnoho dalších změn, které jsou spíše o četnosti, než kvalitě. Jeden z bodů mě ještě zaujal - že věznice má vězňům zajistit práci v souladu s jejich vzděláním, schopnostmi a zdravotním stavem. Vazba je ale čekání na soud, takže těžko lze vyhovět takovému přání, když se neví, jak dlouho by byl obžalovaný v pracovním poměru a co vše by vlastně mohl dělat, neboť není známo, které pravomoci nebo falešné diplomy mu soud odebere. Těžko by se v tomto případě dohledávala organizace či firma, která si smluvně najme pracovníky, u kterých se neví dne ani hodiny, kdy zase odejdou. Po soudu se z vazební věznice odchází do výkonu trestu jinam, jak je známo.

O vzdělání bych se v návrhu zákona už vůbec nezmiňovala, pane poslanče - uvažme například doktora Bartáka - dle svého vzdělání by měl tedy ve vězení léčit? Nebo soudci z Prahy, na které nedávno uvalila vazbu nejvyšší státní zástupkyně Bradáčová - ti by měli dle svého vzdělání pomáhat soudit? Nesmysl - jednou je to vězeň a může jistě lepit obálky s ostatními, nikomu ještě z toho ruce neupadly - i u drobné práce lze přispět do kasičky - náklady na stravu a pobyt jsou velké i bez "lázeňských podmínek".

To vše jsou jen moje úvahy, při přečtení detailního návrhu změn, který byl zveřejněn. Pokud zlepšení vazby, či následného výkonu trestu - tak bych to viděla radši plošně. Proč jen pro bohaté za příplatky? Pan Rath se těmito podmínkami nikdy dříve nezabýval - ony se ho totiž netýkaly! Najednou ano... Některé hygienické podmínky stojí za úvahu, to souhlasím - ale plošně, ne jenom pro bohatší. Ale jinak nechápu, proč by vězňové měli mít internet, když ho nemají ani všechny české domácnosti. Proč by měli mít lepší podmínky ohledně stravy, když  se v našich věznicích neumírá hlady. Vězeňské náklady, pobyt, energie a strava jsou hrazeny ze státních peněz. Rozhodně by neměly být lepší, než podmínky slušných občanů, kteří žijí v souladu se zákony, jsou čestní, pracují, a přispívají do státní kasy. Někdo žije spokojeně ze svého platu a dodržuje zákon, ale někomu holt nestačila ani mzda hejtmanská a poslanecká...

 

__________________________

Tento týden jsem psala i článek z druhé strany mříží - o obviněném bývalém bachařovi, takže nabízím: http://pavlabrychtova.blog.idnes.cz/c/327160/Souzeny-ex-poslanec-Vondruska-miri-do-krajskeho-zastupitelstva.html

Autor: Pavla Brychtová | neděle 24.3.2013 7:24 | karma článku: 46,87 | přečteno: 13831x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik