Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kalousek a Nečas - hamounek a kašpárek, nebo účetní a státník?

Ministr financí má najednou prý obavy o návratnosti velkého projektu. Po tolika zpronevěřených penězích a naprosto neziskových státních investicích to působí opět jako divadélko. Jak je možné, že do S-karet mohou jít takové peníze, přitom se pomalu rozhoduje o jejich zrušení,  dále tečou miliardy do projektu elektronických zdravotních knížek IZIP, ani nikomu nevadí plýtvání ve formě projektů typu Open card? Jak je možné, že úniky a podovody ve formě  anonymních akcíí jsou mezi politiky také populární? Ale u projektu investice do jaderné energie chce někdo najednou řešit návratnost? Krásné divadélko...

Lépe řečeno představení - ego proti egu. ODS proti TOP09, pan premiér proti panu ministrovi. Dva rozdílné názory těchto dvou pánů nejsou žádným překvapením, ale tentokrát premiér Nečas tomu dal korunku svým prohlášením, že „je velký rozdíl mezi účetním a státníkem". Tak vysvětlil jejich rozdílné názory. Chápu doufám dobře, že pan Nečas je ten, kdo se považuje za státníka.

Spor je stranicky dost vyostřen i díky tomu, že Nečas prohlásil, že za pádem ODS a pražského primátora Sobotky stojí vedení TOP 09, které si tak testuje vládnutí s ČSSD. Kalousek se samozřejmě ohradil, přičemž premiér Nečas naznačil, že Kalousek byl opilý, když hovořil o situaci v Praze a v ODS. Ministr financí pak přirovnal pana premiéra k bývalému poslanci Rathovi „Jestli se místo argumentů uchyluje k rathovské pomluvě, se kterou poslední dva roky Rath exhiboval ve Sněmovně, tak je na tom pan premiér opravdu špatně,“ reagoval Kalousek.

Pan prezident Zeman komentoval situaci pražské ODS a TOP09 v tom smyslu, že Praha je město, jako každé jiné - a pokud by se tím měl zabývat, tak by se pak musel zabývat situací i jiných měst. No vida - a já bych čekala, že prezidenta budou města jeho státu zajímat podrobněji. Ale je pravda, že politické taškařice v Praze jsou obzvlášť náročné na přehled - těžko řící, kdo s kým zrovna hraje na schovávanou - a která firma, či nezávislý předražený poradce, v tom mají ještě prsty.

Co se týká pánů Nečase a Kalouska - opět nám krásně vyjiskřila situace dvou kohoutů na smetišti. Kašpárek, který se považuje za státníka, přitom působí, že opravdu nemá u občanů ani u zbytku vlády moc velkou autoritu, protože léta střídal ministry své vlády jako ponožky, nechal se nějakou dobu i ovládat jako loutka, když nevěděl ani o podmínkách S-karet, když byly podepsány. Nemluvě o jeho období pod vlivem paní Peake, než ji prokoukl, lépe řečeno, byl donucen jí prokouknout. No a jako druhý je účetní, který vše žene ve velkém do mínusu, zato náklady občanů rostou. Občané platí stále více, ale ve státní kase je stále méně! Jak by to vysvětlil jako účetní v jakékoli firmě? A nyní najednou hamouní kvůli energii, která se stejně bude muset řešit. Zajímá ho návratnost :-D  Zajímavé prohlášení po jeho dosavadním hospodaření...

Otázkou ani tak není, zda naši energetiku zachrání uhlí, nebo větrné elektárny, pokud to nebudou jadrené zdroje. Rozhoduto bude stejně na základě něčeho zcela jiného, než odborných posudků. Ale upřímně -  kdo kdy dokázal přesně odhadnout návratnost tak velkého projektu? Pan Kalousek neobjevil nic světaborného, když si není jistý návratností. Větší ekonomové si už na tak velkých projektech vylámali zuby...

Za pozornost stojí věta páně Kalouska, že pokud bude Nečas situaci takto hrotit, tak si ho přestane vážit. Takže si ho ještě váží? No bezva - možná by pánové mohli i občas spolupracovat, když už jsou ve vládě. A hlavně bez dalších finančních průšvihů by tu káru mohli dotlačit k volbám a škodit co nejméně!

Nemluvě o tom, že občané by jistě ocenili, kdyby oba pánové uvažovali nad návratností i u ostatních milionových a miliardových projektů, financovaných státem. Účetní (nebo rádoby účetní) z hlediska nesmyslnosti některých investic do naprosto zbytečných projektů, které jdou do ztracena, které nic neušetří, ani nepomáhají občanům, ale zato dají evidentně vydělat mnoha firmám přátel, či bývalých politiků. A "státník" by se měl zabývat tím spíše zájmy občanů, pokud se považuje za státníka.

Autor: Pavla Brychtová | sobota 25.5.2013 0:42 | karma článku: 25,38 | přečteno: 795x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejsem nominována na eurokomisaře, odpověděla v debatě vyhýbavě Nerudová

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  9:50

Přímý přenos Šest kandidátů pro volby do Evropského parlamentu přijalo účast v debatě Zavolíme!, která je...

Tohle je nenávist, řekl o protestech za Gazu Trump. Kampus stále nevyklidili

26. dubna 2024  9:29

Kolumbijská univerzita v New Yorku odložila ultimátum, podle něhož měli protestující propalestinští...

Byl na vozíku, po výměně kyčlí běhá, trénuje na maraton. Pomáhá mu konopí

26. dubna 2024  8:58

Jakub Kryšpín pracoval, dálkově studoval vysokou školu, měl plány do budoucna. Ty ale v roce 2006...

Z mrazu konečně do tepla. Už dnes bude 17 stupňů, o víkendu i přes 20

26. dubna 2024  8:21

Chlad a mráz zřejmě končí. Meteorologové avizují už na pátek teploty přes patnáct stupňů, o víkendu...

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik