Pavla Brychtová

Čapek se asi obrací v hrobě, aneb bude jeho dílo rozprodáno?

12. 09. 2013 4:00:09
Jistě mnoho z nás překvapil článek o Čapkově pozůstalosti. Nezakládal se naštěstí na pravdě. Nemohu uvěřit tomu, že by stát nezasáhl, když vinohradský dům bratrů Čapkových - s naprosto zachovalou pracovnou Karla Čapka včetně všech jeho rukopisů, sbírek a osobních věcí, by byl prodán někomu, kdo jej nechce zachovat ve stavu alespoň podobném tomu nynějšímu. Jde zejména o jeho dílo, originály rukopisů, fotografie a obrazy - to vše dle článku má být rozprodáno zvlášť na aukcích. Pátrala jsem po názorech různých úřadů a institucí. Bohužel, poslední zpráva ( a já doufám, že nepravdivá) říká, že vila padne do rukou společnosti, která jej chce přestavět na železo-skleněné monstrum s bazénem. Má to být internát pro zahraniční studenty! Proč stát mlčí? Kde jsou ty slavné prezidentské či vládní pravomoci? Miliardy na S-karty, na milionové testování hotelů, na Open Card a další podvodné projekty jsou - ale peníze na záchranu objektu takového významu ne?

Karel Čapek je jistě jedním z nejslavnějších Čechů, ihned po T.G. Masarykovi. Byl to dokonce jeho přítel. Nikdy se nebál nahlas říkat a psát své názory, vždy se zastával spravedlnosti, jeho tvorba je protkána bojem proti mocným, bojem proti nacismu - vždy bránil naši zem a náš lid. Ale naše zem se nedokáže postarat, aby jeho dědictví se stalo památkou?

Městská část Praha 10 se od června snaží dům odkoupit, či zachránit, ale poslední zpráva tvrdí, že stát netrumfne částku 80 milionů, kterou nabízí soukromá společnost. Tato společnost údajně chce dům zcela předělat a udělat z něj luxusní internát pro zahraniční studenty, viz foto nynější podoby a nový návrh (fotografie převzaty z interentového tisku). Těžko tomu uvěřit. Doufejme, že tomu tak nebude...

capek1.jpg

capek2.jpg

Jelikož Čapkův dům je pouze polovina dvojdomu, a návrh je celý dům, nahrává to recesi :-)

Historické archiválie i artefakty jsou přitom podle šéfa Památníku národního písemnictví Zdeňka Freislebena neobyčejně cenné a důležité. "Čapkova pracovna je zcela netknutá. Zůstala tam navíc řada věcí, které spisovatel sbíral, jsou tam obrazy, sochy, neznámé negativy, nepublikované fotografie a mnoho dalšího.“ Osobně pracovnu viděl, tudíž ví, o čem mluví.

Foto Pracovny Karla Čapka (ČTK):

capek3.jpg

capek4.jpg

capek5.jpg

Radnice Prahy 10 dala nabídku 50 milionů za dům, který chce šetrně dát do pořádku a otevřít veřejnosti. Budeme se těšit, je-li to pravda.

Praha 10 měla záměr jasný, dům neničit. V budově by mohlo být muzeum a galerie bratří Čapků spojená se vzdělávacím centrem. „Přednášky a besedy v něm pořádané by mohly výborně sloužit i pro děti a studenty z celé Prahy i republiky,“ sdělil místostarosta budoucí využití.

Naštěstí byla tato zpráva podvrhem, a pokud by byla pravdou - tak je koupě domlouvána právě v předvolebním období a celkovém chaosu, aby tiše proběhla bez protestů veřejnosti. Možná je to celé výmysl. Ale já k tomu mlčet nechci. Musím se vypsat z toho smutku, že definitivně zmizí něco památečního. Musím se vnitřně smířit s tím, že peníze i v takovémto případě vyhrávají. Opravdu stát dopustí zničení krásných prostor a krásné přírody kolem domu? Zde dám opět za pravdu Karlu Čapkovi, když říkal: "Člověk ještě není dost dokonalý ani dost slušný, aby měl právo žít na něčem tak krásném, jako je země."

Toto je budova, která by měla mít statut památky a mělo by ji spravovat Ministerstvo kultury nebo Památník písemnictví - a ne aby to sloužilo k soukromým účelům... Stále doufám, že vyhraje úcta k památkám nad penězi, a že je to celé jen zlý sen či výmysl...

*

Poznámka redakce:

Článek, na jehož základě autorka napsala tento blog, byla pouhá recese. Skupina PPF se proto proti článku ohrazuje ústy mluvčího Radka Stavěla a prohlašuje, že nic z toho, co se v obou článcích píše o aktivitách PPF, se nezakládá na pravdě.

Autor: Pavla Brychtová | karma: 40.10 | přečteno: 5400 ×
Poslední články autora