Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diagnóza: syndrom mocenské pýchy

V souvislosti s jednáním některých politiků se v zahraničním tisku objevila poznámka o nemoci s názvem "syndrom mocenské pýchy". Bezmezná důvěra ve správnost svého jednání - to byl jeden z bodů, kterými byl syndrom definován. Tato diagnóza vychází z mnoha dalších příznaků. Překvapilo mě, kolik osob z české politické scény v tom lehko každý volič najde....

Ráda bych předeslala svůj názor, že na moci jako takové jistě není nic chorobného, ale už je horší, pokud někdo své moci zneužívá, ponižuje osoby s jinými názory, nebo si není schopen uvědomovat důsledky svého jednání. Pokud někomu brání jeho povahové rysy spravedlivě a skromně posoudit vlastní chování, pak bohužel voliči brzy po volbách zjistí, že to není přesně to, co si představovali. Čeština má velmi výstižný slovní obrat: "sláva mu stoupla do hlavy". Samozřejmě, jakmile o svou moc osoba přijde, tak se i povahové rysy změní. V posledních letech není vyjímkou i trestní stíhání lidí z naší politické scény, kteří svou moc nezvládli a zneužití pravomoci překročilo nejen rámec slušného chování, ale jejich jednání bylo v rozporu ze zákony - ne všichni jsou stíháni, ale u některých k zákroku spravedlnosti došlo (Rath, Nečas, Nagyová).

Věnovala jsem se studii politika a lékaře Davida Owena, který upřesnil jak příznaky, tak další závislosti osob, které jsou u moci. Lord Owen, coby bývalý ministr zahraničních věcí Velké Británie, měl možnost velmi zblízka sledovat chování osob, které se najednou dostaly k penězům, či moci. Syndrom mocenské pýchy  definuje jako jakousi "zpupnost z povolání" a je neoddělitelně spjat s držením a výkonem moci. Vlastní příčina je definována jako vznik závislosti na moci, jejíž podstata je definována podobně, jako např. závislost na alkoholu. Podle Owena vede přehnaná sebedůvěra u politika k tomu, že nedbá rad, ztrácí kontakt s realitou, a tím i soudnost, ponechává si výhradní právo k rozhodování, atd.

Hlavní rysy jsou Davidem Owenem definovány takto:

  • nabytí velikého sebevědomí
  • ignorování názorů a rad svého okolí
  • postupně paušální zavrhování i jiných názorů a rad
  • neuznání vlastní chyby
  • neschopnost měnit směr politiky, protože by  k tomu bylo nutné přiznat chybu
  • mocenská posedlost
  • nutkavá potřeba omezit v soutěži o zdroje vliv jiných mocenských elit, stejně jako vliv té části populace, jejíž podíl na moci je malý

 

Jak funguje závislost na moci? Je to definováno podobně jako závislost na alkoholu - vznikají odchylky ve funkci mozkového systému odměny. Odměnu si můžeme představit jako slast, dobrý pocit, pokud dostaneme to, co chceme. U některých to vede k neschopnosti se "odměn" vzdát. Tato stejná část mozku je zodpovědná za syndrom mocenské pýchy. Vzniká pak závislost, dále i potřeba se ujišťovat v moci - i za cenu vyvolání konfliktu.

Doporučovaná léčba? Údajně syndrom obvykle samovolně odezní po odnětí moci ve vrcholných funkcích. Lidé touto chorobou postižení nedokáží odejít ze své funkce sami, ani dokonce ze zdravotních důvodů. Vhodná je též psychoterapie a socioterapie. Sám David Owen veřejnosti doporučuje otevřenost v informování o této nemoci politiků.

S větší informovaností určitě souhlasím i já, proto jsem tomuto tématu věnovala dnešní článek. Našemu národu stačí malinko naznačit a vše si už dokáže najít a poskládat vše k sobě, jako puzzle. Všimli jste si například, jak se lidé podobných povah v politice doslova přitahují? Znalost syndromu mocenské pýchy a jejích znaků třeba pomůže lidem při rozhodování, kdo je bude příště zastupovat jako politik, ať už poslanec, ministr, nebo hlava státu. Pokud je voličům sympatické, že v předvolebních diskuzích někdo toho druhého takzvaně setře, je to bohužel hospodský rys, který do vysoké politiky nepatří. Pokud se někdo povyšoval už jako poslanec, jako vedoucí člen nějaké politické strany, nebo jako byznysmen, tak se také asi těžko změní...

 

Autor: Pavla Brychtová | úterý 7.4.2015 3:24 | karma článku: 22,72 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Vyhraje Lukáš Pavlásek StarDance 2015?

Přiznejme si na rovinu, že stát se to může. Sázkové kanceláře prodělaly už hodně peněz na sázkách o jeho vypadnutí. Navzdory předpokladům Pavlásek jde stále do dalších kol a blíží se k finále. Proč vyhrává jeho "šlapání zelí"?

6.12.2015 v 8:40 | Karma: 47,47 | Přečteno: 35455x | Společnost

Pavla Brychtová

Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

30.11.2015 v 4:19 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1585x | Společnost

Pavla Brychtová

Jak dlouho bude Evropa shovívavá k násilí?

R.I.P. Paris... Jsem hodně zhnusená.... Když násilná smrt někoho přepadne při zábavě s těmi nejbližšími, tak je to naprosto chladnokrevný způsob, jak zbývající živé vyděsit. Cílem je získání respektu - ale způsobem zastrašování!

14.11.2015 v 7:10 | Karma: 35,89 | Přečteno: 1327x | Společnost

Pavla Brychtová

65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

18.4.2015 v 8:04 | Karma: 43,67 | Přečteno: 6493x | Diskuse| Společnost

Pavla Brychtová

Byznys nebo ochrana dětí? Norsko ročně odebere 12 tisíc dětí - hlavně cizincům!

Odebírání dětí bez soudu a snaha umístit děti cizinců do norských rodin - to vše již je delší dobu pod palbou kritiků okolních zemí a již roku 2007 Štrasburský soud pro lidská práva označil jednání Norských sociálních úřadů jako protiprávní a zkritizoval jednání norských soudů. Nyní je rok 2015 a situace s častým odebíraných dětí neustává. Norský právník Marius Reikeras, který podává opět stížnost Štrasburskému soudu, uvedl, že počet odebraných dětí v Norsku je ročně kolem 12 tisíc. Co je příčinou? Přísné posuzování výchovy cizinců, nebo snaha uspokojit norské pěstounské rodiny?

14.4.2015 v 7:40 | Karma: 40,63 | Přečteno: 5205x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik