Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PB

Odpoledne 6.3. se velice výstižně vyjádřila Táňa Fischerová - její slova se tudíž do článku nedostala, ale ráda je zveřejňuji v diskuzi:

„Myslím, že je dobře, když se vše dostalo před Ústavní soud. Samozřejmě, že nejde o to, aby byl zbaven funkce, když už končí. Jde o to, aby se jasně pojmenovaly věci, které se za dobu jeho éry děly. Slovo velezrada ale pro mne není zrovna šťastný pojem. Ovšem jiný nemáme. Je to jediný instrument, jakým můžeme kriticky zhodnotit období Václava Klause. A je pravda, že on za to nebude ani zavřený, takže postih pro něj může být jen minimální. Takže na jedné straně je tady ono velké slovo „velezrada“, jenže odpovídající důsledky jsou tady vlastně malé.“

Dodala: „Já jsem se k Václavu Klasovi vyjadřovala po celou dobu kriticky. Když byl zvolen, tak jsem věděla, že v tom byly nějaké pasti. Vždyť si vzpomeňme, jak byl zvolen - přece až ve třetím kole! Hlasy předtím neměl a pak najednou hlasy byly. Pro mne osobně on nebyl zvolen regulérně. Při té druhé volbě to ale bylo znovu. Jsem proto přesvědčená, že byl zvolen na základě nějaké korupce,“ poznamenala také prezidentská kandidátka Fischerová.

4 7
možnosti
JN

pamatujete, za jakých okolností byl zvolen Václav Havel? v roce 1993 i v roce 1998?

10 1
možnosti
PK

Paní Brychtová nesnáší Zemana (na rozdíl od noblesního a vždy pravdomluvného KS), což je její právo, mně se také na něm leccos nelíbí. Ale jeho reakce považuji  v tomto případě za velmi rozumné a vyvážené. Zeman je z určitého pohledu stále "důchodcem z Vysočiny" - není žádný prezident ve funkci. Tentokrát jste, paní Pavlo, vedle jak ta jedle.

9 4
možnosti
PK

Jestli Klaus jednal proti celistvosti, svrchovanosti a demokratickému uspořádání ČR, což je současná definice velezrady, tak z toho jsem papež. Podstatou je, že pár lidí jako mladý Dienstbier si chce udělat politické body, ale podle mne vyhoří jak papír.

8 4
možnosti
Foto

Tak teď už konečně vím jak vypadá hysterická reakce. Přesně tomuto pojmu odpovídá článek této paní, která nemá ani šajna, o co vlastně jde. Patří mezi ty, kteří nejenže papouškují vše, co si přečetli v novinách, zejména v Blesku, ale pokouší se do toho implementovat i vlastní myšlenky. Pak z toho vyleze taková katastrofa, jako je tento blog. Samozřejmě, že amnestie byla úlet, ale rozhodně ne velezrada. A všichni ti křiklouni, včetně této paní vidí jen tento úlet. Ale, že jsme měli deset let prezidenta, který zuby nehty bránil suverenitu tohoto státu, jeho národní zájmy, a na rozdíl od šašků typu Schwarzenberga byl zásadně proti vojenským řešením nejrůznějších konfliktů, na to už tito řvouni dávno zapomněli!!

10 6
možnosti
PB

A jejda - pan Preucil tentokrát malinko mimo.... prosím přečtěte si jeden z mých předchozích článků o tom, že slovo velezrada je podle mě příliš silný výraz.

Protože tam popisuji přesně to, co Vy zde teď ;-D

Takže jsme oba dva ti lidé, co nemají šajna, o co jde ?

Jinak věřte tomu, že suverenita našeho státu neude ohrožena, ani když zde nebude Klaus na Hradě. O to se opravdu stará ministr zahraničí a vláda. netvrdím, že bůhvíkaj dobře, ale v zásadních věcech to zvládli. Klaus jako náš vrchní velitel zvládl konflikty stejně jako ostatní, nepřehánějme naši funkci ve světě ;-D

3 8
možnosti
Foto

Nepleťte si to, Klause nežalovali naštvaní občané, ale Senát, a to ještě způsobem dosti podivným. Za nitky je tahal jakýsi Janeček a oni pak chtěli skrýt i svá jména. Dal jsem na tento postupu ústavní stížnost:

http://streit.blog.idnes.cz/c/324804/Moje-ustavni-stiznost-na-postup-Senatu-PCR-ve-veci-velezrady.html

A ostudu si také neudělal VK, i když s rozsahem amnestie take nesouhlasím, ale banánovou republiku z nás udělal - zase Senát ;-€

[>-]

9 6
možnosti
SP

Jenom bych doplnil, "část senátu". Nejsou všichni z KSČSSD a nezávislí za KSČSSD:-PR^

5 4
možnosti
PK

;-Ddoporučuji návštěvu nějakého domova seniorů..tam máte hoodných dědečků;-Dkdyž čtu Váš članek tak si říkam někdo z nás je mimo;-Dale úplně8-o

9 4
možnosti
PB

Já bych rozhodně nedala nikoho do domova seniorů, tudíž se tam těžko dostanu...

pane Korando, tentokrát jste mimo Vy..

Ale děkuji za zájem, i takové čtenáře člověk uvítá, aby si více vážil těch, co mají sebvědomí a nejsou slepě k někomu uctiví, jen proto, že je prezident, nebo budoucí prezident.... jsou to jen lidé a že blbnou? To je prostě normální... Nikdo z nás není genius, ale na druhou stranu zneužívání pravomoci v nějaké funkci je třeba zviditelnit.  pokud Vám se to nelíbí, tak si čtěte pouze pochvalné ódy na vaše miláčky ;-D

2 5
možnosti
Foto

Já se musím smát. Klaus je zde vysmíván proto, protože nikdy nedostal, na rozdíl od vlezdovítekam Havla, který tam byl pečený vařený, u Republikána nebo Demokrata, to mu bylo absolutně šumafuk - žádný politický názor na to neměl, hlavně, že to byl Bílý Dům.

Ale málokdo už ví, proč se tak stalo. Klaus si pozval na jaře 2003 velvyslance USA na Hrad (byl ve funkci prezidenta asi měsíc) a trochu ho trápil ohledně invaze do Iráku, se kterou nesouhlasil. A dovolil si otázat se, zda jsou opravdu spolehlivé důkazy o těch zbraních hromadného ničení.

Klaus se prostě snažil zachránit desetitisíce, možná statisíce životů, ale protože byl tak "drzý", tak dostal nálepku "Persona non grata". A jeho nepřátelé z toho teď mají posvícení. Je to tak, že každý dobrý skutek musí být po zásluze potrestán.

11 10
možnosti
Foto

Zapomněl jsem: Nedostal oficiální pozvánku do Bílého Domu.

6 5
možnosti
SP

Tak jste nám sdělila, že Klaus je pro vás zločinec, který má být souzen pro velezradu, že? Nejvíc se mi líbí, jak se všichni, kdo jej nenávidí, nyní snaží veřejnosti sdělit různými formami, že to vlastně proti Klausovi není, ale že jako praví zastánci demokracie vlastně jen chtějí, aby ÚS lépe specifikoval hranice, ve kterých se může prezident pohybovat;-D. Přitom z vás všech různou měrou kape tolik žluči, že to rozum nebere. Od zneuznaného prezidentského kandidáta Dienstbiera až po vás.Rv

12 8
možnosti
RH

Víte co je zajímavý? Že vy, Zemanovci až za hrob, budete Dientsbierovi vyčítat jeho kandidaturu vždy, když se jen otře o Zemana, nebo jeho podporovatele Klause. Zkuste dalších třicet sedm senátorů nebo 80 tis. petentů.

7 7
možnosti
Foto

Pani Brychtova, nic si z toho nedelejte, to zurive minuskovani usvedcuje jejich autory jenom z hlouposti a nedostatku argumentu.:-) Napsala jste dobry clanek. Diky:-)

6 10
možnosti
PB

Pane Jiskro - já jsem poslední, kdo by si z názorů něco dělal. Naopak - vítám kladné i záporné.  Mají na něj právo, stejně jako já na svůj. Někteří blogeři neotevírají vůbec pod článkem diskuze -já naopak ano - a vždy! Ráda si přečtu názory lidí a podělím se o své odpovědi i u opačných argumentů. O tom je společenská diskuze k problémům... 

Ale děkuji mockrát za Váš příspěvek, moc si toho vážím :-)

5 8
možnosti
VM

Líbil se mi blog paní Brychtové, také je to můj názor o současném názoru většiny, jestli se tak mohu vyjádřit, našeho národa. Doufám, že pan budoucí prezident Zeman se projeví jako opravdový náš představitel ve všech případech, které mu zarušuje současná ústava. Nebude to mít snadné, má jistě dost protivníků. Proto mu fandím, ať vydrží s chladnou hlavou a hlavně se dobrým zdravíčkem. Těším se i na jeho pádné bonmotyV

4 4
možnosti
PB

Děkuji za názor, a ačkoliv má Zeman tendence se také povyšovat, působí přecijen hodně skromněji, než pan Klaus. Tak snad si ve světě neuděláme s ním ostudu. I když po ohlasech po volbách, že Česko už má také svého Jelcina - nevím, nevím. Jinak směrem k Evropě je Zeman alespoň otevřenější, tak alespoň zatím jedno malé plus...

2 7
možnosti
Foto

Milá Pavlo, máte pravdu, že současné znění Ústavy Velezradu nijak nespecifikuje. Specifikuje ji ale Zákon o Ústavním soudu:

"

Velezrada v České republice

Mimo trestní zákoník, přímo v Ústavě České republiky, se objevuje pojem velezrada, která je specifickým ústavním deliktem, za který může být stíhán pouze prezident České republiky, a to před Ústavním soudem na základě ústavní žaloby Senátu. V celém ústavním pořádku České republiky však dosud neexistovala žádná definice jednání, které by bylo velezradou, až v zákoně o Ústavním soudu je definována jako „jednání prezidenta republiky směřující proti svrchovanosti a celistvosti republiky, jakož i proti jejímu demokratickémuřádu“. Trestem za velezradu může být jen ztráta prezidentského úřadu a způsobilosti jej znovu nabýt"

http://cs.wikipedia.org/wiki/Velezrada

7 6
možnosti
PB

Zákon již definuje lépe, to je fakt, pane Jiří.

A věřím tomu, že jedna z navrhovatelek žaloby, coby bývalá ústavní soudkyně, se vyzná lépe, než my, blogeři. Nechme to na nich.

7 6
možnosti
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik