"Šaškové" Zemanovci vystřídali lídry, prezident je už spokojen...

Miroslav Šlouf reagoval slovy "šaškové", když byl předsednictvem strany stažen z kandidátky SPOZ do nastávajících parlamentních voleb. Poté, co krajská konference v Praze zvolila coby jednoho z lídrů strany právě Miroslava Šloufa, tak se přiznám, že jsem čekala, kdy zasáhne prezident. Od jisté doby má s panem Šloufem vztahy spíše chladné. Vše začalo již na jaře, když Miroslav Šlouf tvrdil, že Zeman je prezidentem díky němu, protože to on přemluvil bývalého kosmonauta Vladimíra Remka, aby nekandidoval na prezidenta. Prezident právě to sdělil veřejně, coby důvod, proč se Šloufem již nechce spolupracovat. Nyní, když byl Šlouf na konferenci zvolen lídrem ve svém kraji, tak se nechal slyšet, že ani nepočítá s tím, že by jej v kampani podpořil Zeman. "V parlamentních volbách může být  podpora prezidenta spíše na závadu," poznamenal Šlouf. Jak vidno, je to na závadu spíše lídrům, pokud je prezident nepodpoří...

Na tiskové konferenci Vratislav Mlynář (bývalý předseda SPOZ - nyní hradní kancléř) přiznal, že telefonicky s prezidentem konzultoval lídry a na páteční konferenci je všechny představil. Není proto divu, že jsou coby lídři jednotlivých krajů byli vybráni i členové nynější "vlády odborníků". Pan Mlynář sdělil novinářům, že původní lídr Miroslav Šlouf byl určitě jen vtip. Pro občany to je humor spíše nepochopitelný, ale budiž...

Co je ale zajímavější, že pan Mlynář na tiskovce přiznal, že pan prezident je už nyní spokojen. Doslova řekl: "pan prezident se zajímal, jak dopadlo předsednictvo a pana prezidenta jsem včera telefonicky informoval a vyjádřil spokojenost". Lídři z nynější vlády a vyřazení pana Šloufa z kandidátky bude jistě už definitivní :-)

Nadstranickost pana prezidenta vypadá tudíž jako pouhé klišé. Přesto prezident Miloš Zeman na dotaz, jak hodnotí výměnu v čele kandidátky zemanovců, zopakoval v pátek při návštěvě Pardubického kraje, že se nezabývá vnitřními záležitostmi stran. Tak tomu věřím - řídí si pouze jednu... Jistě neobvolává všechny strany a neptá se, kdo byl nakonec zvolen lídrem, že? SPOZ je strana, se kterou je spjat a občané tuto stranu vnímají, coby stranu s prezidentovou podporou. Je pravda, že původně byli Zemanovci jakýsi fanklub pana Zemana pro jeho návrat do vysoké politiky, ale ve volbách jako takových, nikdy neuspěli. Otázkou zůstává, zda dosazením členů nynější vlády na pozice lídrů straně uškodí, nebo ne. Vláda vznikla na prezidentův podnět, nedá se teda považovat za vládu volenou parlamentem či občany. To může narušit sympatie voličů. Rozhodně platí, že pokud by jim někdo chtěl dát hlas, bez pana Šloufa budou mít větší šanci.

Přiznejme si, že pan Šlouf je osobou natolik mediálně vymáchanou, že strana s ním přecijen radši nechce mít nic společného, ale byl u jejího začátku, asi se ho již nezbaví... Ví toho příliš mnoho z dob vlády premiéra Zemana, byl tam vedoucím poradců. Miroslav Šlouf, bývalý poslanec KSČ, poté vlivná postava ČSSD. V době jeho působení pro vládu figuroval v celé řadě politických skandálů (Olovo, Savoy, Srba), novinářům také přiznal, že během vlády Miloše Zemana se na Úřadu vlády setkával s Františkem Mrázkem (původně kolínský vekslák, postupně hlavní osoba krimináního podsvětí ČR-dnes již mrtvý, první pokus o vraždu v roce 2002 přežil, zastřelen roku 2006). Pan Šlouf vede soukromou lobbistickou firmu Slávia Consulting, která pracuje pro ruskou ropnou firmu Lukoil. Nově zvolený Zeman tvrdil celou kampaň, že s panem Šloufem již nemá dávno nic společného. Ale když už byl prezidentem, tak se k němu hlásil.

 

Miloš Zeman při své kampani tvrdil, že nemá nic společného nejen s panem Šloufem, ale ani s Kavanem, že ani nejsou v jeho týmu a neudržuje s nimi vztahy. A hned při volbách v zimě se objevil pan Šlouf spolu s panem Kavanem na oslavě pana Zemana. Takže nastala situace s pachutí podvůdku, když se výše jmenovaní pánové dostavili do volebního hlavního tábora ihned po obědě, po uzavření volebních místností. Navíc s panem Kavanem se objevil opět i jeho poradce Karel Srba, který byl po 8 letech propuštěn za pokus o vraždu novinářky Sabiny Slonkové, velké kritičky Miloše Zemana. Je dobré si uvědomit, že mnoho lidí ze strany Zemanovců jsou osoby, které pracovaly pro Miloše Zemana právě již v době, kdy byl premiérem. Jako volič bych ráda viděla mezi stranami nové tváře bez minulosti.

Pachuť kamarádíčkování a pomáhání "za odměnu" do funkcí ale není samozřejmě problémem pouze SPOZ - toto je nezmar, který se táhne napříč všemi stranami. Zemanovci se opírají o přízeň nynějšího prezidenta, nová bobo-strana Hlavu vzhůru! se hlásí k ideálům minulého prezidenta Klause, a ostatní strany marně hledají mezi sebou někoho, kdo nemá mediální škraloup, či spojitost s minulými průšvihy... Těším se na nabídku ostatních stran, i když už nebude tak "veselo", jako u Zemanovců...

 

 

 

 

Autor: Pavla Brychtová | sobota 14.9.2013 7:49 | karma článku: 19,08 | přečteno: 597x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Praha noční - novoroční

2.1.2015 v 0:46 | Karma: 9,57
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik