Vyznamenání za zásluhy, nebo za oddanost při volbách?

28.10.2013 poprvé uděloval Miloš Zeman vyznamenání - kromě skutečných hrdinů, umělců a vědců, kteří se významně podíleli na rozvoji kultury, sportu, či boji za svobodu, bylo zřejmě pár osob vyznamenáno spíše za věrnost Miloši Zemanovi a pomoc při volbách. Dlouhodobé přátelství, či finanční pomoc při kampani - to se nezapomíná...

Osobně si velice vážím mnoha vyznamenaných, zejména pana Lipského, paní Červené, paní Moučkové či pana Mahlera... Avšak nedokážu skrývat rozpaky nad vyznamenáním pana Grégra - oddaného zakladatele Sdružení přátel Miloše Zemana, bývalého ministra Zemanovy vlády - známého zejména tím, že za něj se dostavěl Temelín a prodala se Mostecká uhelná. Zejména mě pobavilo vyznamenání pana Čuby, který je již nositelem řádu: Hrdina socialistické práce... Nu, je vidět, že jeho práce a zejména zásluhy pro Miloše Zemana jsou tak významné, že se rozhodl tomuto "velkému zemědělci" udělit vyznamenání další.

Pak jsou vyznamenány osobnosti, kterých si vážím díky jejich zásluhám o rozvoj medicíny, vědy, či sportu (u sportu bohužel někteří in memoriam).

Pouze u té kultury mě dvě osobnosti splývají s volbami a zároveň vím, že jejich zásluhy jsou v kultuře znát. Pana Felixe Slováčka si vážím a u něj docela věřím, že podpořil Miloše Zemana v kampani z upřímného přesvědčení, že by to mohl být dobrý prezident. Zda tomu tak je, to už je věc jiná. Ale u paní Bohdalové mám v živé paměti její podporu spousty jiných porevolučních osobností. Za svůj život se pohybovala kolem politiků, a jak vidno z fotografií z dob minulých i nových, jednalo se o politiky s velmi rozdílnými názory. Že byla vyznamenána zrovna Milošem Zemanem, není zřejmě náhoda - v prezidentské kampani mu výrazně pomohla naklonit si prostý lid...

Celkově ale slavnost na Hradě proslavila jiná situace - pozvaní hosté z řad rektorů a několik umělců i vítěz voleb pan Sobotka, odmítli pozvání. Zejména rektoři mají svá "vyznamenání" a úctu z řad občanů a svých studentů - a to je mnohem milejší, že?

 

_______________________

Fotografie z internetu od různých autorů dokazují historii "politické tolerance" jedné z vyznamenaných osob.

 

 

Autor: Pavla Brychtová | úterý 29.10.2013 8:05 | karma článku: 28,12 | přečteno: 1342x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Praha noční - novoroční

2.1.2015 v 0:46 | Karma: 9,57
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik