65 milionů Kč - cena za chystaný zákon o trvalém pobytu!

18. 04. 2015 8:04:00
Ministerstvo vnitra ČR připravuje zákon, který má nařídit občanům, aby hlásili svůj nový trvalý pobyt do 15 dnů po přestěhování. Navíc chalupáři mají opět vystát fronty na úřadech a nahlásit si přechodný pobyt, který byl v minulosti zrušen. A předpokládaná cena související se zavedením zákona o trvalém pobytu? 65 000 000 Kč - tato částka je již zveřejněna, přičemž největší položku zahrnuje změna počítačové evidence obyvatel. Jakoby nestačily elektronické pokladny, musí se nakoupit a draze provozovat i nový systém na evidenci obyvatel.

Jaký je důvod této změny zákona a obrovské investice? Údajně je 375 tisíc občanů hlášeno na své radnici. Navíc na úřadech, kde mají lidé trvalý pobyt, se prý vrší jejich poštovní zásilky, protože přibližně 90% korespondence si nikdo nevyzvedává. Nechť se na mě pánové z ministerstva nezlobí, ale to stačilo vyřešit i levněji - jednoduše zrušit službu přebírání korespondence osobám, trvale na úřadě hlášených. Žádné zákonné ustanovení totiž nenařizuje, že úřad musí přebírat poštu osobám, které tam mají tzv. úřední adresu. Některé radnice už na to přišly dávno, například Brno, Pardubice, atd.

Také byste předpokládali, že nový zákon se bude týkat pouze osob, které jsou hlášeny na úřadech a měly by se tudíž nahlásit jinde? Jenže nový zákon se bude týkat všech! Nové pobyty, nové doklady - doteď si pamatuji, jak jsem vše obíhala po svatbě kvůli změně - občanka, řidičák, registr vozidel, banka, pojišťovna, změna na živnosťáku, zdravotní pojišťovna a sociálka, atd. A těch poplatků a pokynů! To má každý absolvovat, jen aby stát měl větší kontrolu nad občany? Milý státe - co bude následovat? Bude obnovena funkce domovního důvěrníka? Nebo implantované chipy hned po porodu, aby byla kontrola na 100%? Budeme dostávat vycházky v místě trvalého pobytu, nebo budeme moci i na výlet do vedlejší obce?

Přijde mi naprosto nesmyslné, že kvůli 375 tisícům osob má být investováno 65 milionů Kč do omezování všech ve státě. Dobře vymyšlená kontrola občanů! Kdopak to asi vymyslel? Komu skončí v kasičce tak velká investice? Doufám, že to celé nedopadne jako Opencard - kde byly náklady nakonec 15x vyšší, než předpoklad.

Nehledě na to, že 65 milionů je v tomto případě možná zbytečnou investicí? Věřím, že ten, kdo se nebude chtít trvale přihlašovat na konkrétní adrese, nebo se dokonce nebude moci nikde nahlásit, tak bude ignorovat zákony, tak jako doposud.

Nové zveřejněné materiály předpokládají tyto změny a povinnosti:

- po přestěhování má občan 15 dní na nahlášení nového bydliště na úřadě

- za nesrovnalosti v dokladech bude hrozit pokuta do výše 15 000 Kč

- pokud se občan nikde nenahlásí do 3 let od data platnosti zákona, úřad zjistí, zda není vlastníkem nějaké nemovitosti a přihlásí mu trvalý pobyt tam

- každý úřad bude mít povinnost "udat" nesrovnalosti v bydlišti obyvatel

- kdokoli bude pronajímat svou nemovitost, musí dovolit nájemníkovi, aby si u něj nahlásil trvalý pobyt

Ráda bych podotkla zákonodárcům k jednotlivým bodům toto:

15 dní po přestěhování jako termín pro změnu bydliště mi přijde jako lhůta naprosto nesmyslná. Kdo z vás se někdy stěhoval, tak asi ví, že nejdříve zajistil, aby dítě mohlo chodit do školy, aby našel, kde v okolí bydliště sežene potraviny pro rodinu, každý se motá po novém bytě či domě, hledá v krabicích cokoli, co by se dalo obléknout a nebylo to zmačkané, aby mohl jít člověk co nejdříve do práce. Prostě minimálně měsíc by to chtělo, aby měl člověk čas a náladu dojít na úřad a vyplňovat formuláře o změně pobytu celé své rodiny. A navíc je třeba si uvědomit, na kolika dokladech je trvalý pobyt uveden! Když bude povinnost mít uvedeno v dokladech, kde skutečně pobýváme, to si budou muset lidé vše měnit, i když se budou například stěhovat za prací na stavby a za půl roku zase zpět? A jak to mají řešit vysokoškoláci, kteří po většinu roku bydlí tam, kde studují? Není jednodušší, když budou hlášeni u své rodiny? Všimli jste si, že ti, co za prací neváhají odjet daleko z domova, na tom budou biti více, než ti, kdož budou utíkat před zákonem a budou dělat dluhy doma, stejně jako doposud? Pánové z ministerstva by měli občas jít mezi lidi a popřemýšlet....

Za nesrovnalosti v dokladech pokuta 15 tisíc Kč - tak toto mě pobavilo nejvíce! Pokud je někdo hlášen na úřadě, protože mu hrozí exekuce a tudíž se nechce hlásit doma - tak pro něj bude pokuta 15 tisíc Kč opravdu směšná. Je to mnohem lepší, než kdyby mu exekutoři zabavili majetek a dům. Odskáčí to opět lidé, kteří za to nemohou. Protože například nesrovnalosti v dokladech mají mladé rodiny z obcí v okolí Prahy. Maminky malých dětí, které dojíždějí za prací, jsou trvale hlášeny například u rodičů v Praze, aby měly v té oblasti nárok na školku.

V případech, kdy bude úřad do 3 let hlásit občany na adresu jejich nemovitosti, bude doufám upřesněno, na jaké druhy nemovitostí může být občan úřadem přepsán. Platný občanský zákoník totiž jako nemovitost určuje i pozemek, podzemní stavby se samostatným určením (třeba vinný sklep). Trvalý pobyt na pozemku mi přijde jako nesmysl, ale například může být veselo, když úřad na někoho vyšťourá, že někde na Moravě zdědil vinný sklípek po dědovi - a šup, už mu tam nahlásí trvalý pobyt.

Udávání občanů a spolupráce úřadů mezi sebou, ohledně nesrovnalostí v evidenci pobytu - tak toho jediného bych se vůbec nebála. Protože kdekoliv nahlásíte změny a mají se projevit i v ostatních odděleních téže instituce - tak to nefunguje ani dnes. Natož aby se dostaly do jiného úřadu.

Ale zato poslední bod naštve hodně lidí. V případě pronajímání své nemovitosti nemusí být každému příjemné, že tam bude mít nájemník hlášen trvalý pobyt. V případě ukončení nájemní smlouvy, jak majitel donutí nájemníka, aby se odhlásil? A pokud někomu bude například hrozit exekuce, odstěhuje se jednoduše do levného pronájmu a nahlásí si trvalý pobyt tam - tak se bude majitel divit, když se dozví o exekuci svého majetku. Věci zabavené dostane majitel po doložení dokladů o koupi, ty ani nemusí už mít, řešení vylučovací žaloby, atd. I dnes jsou známy případy, kdy přichází lidé o majetek, protože je u nich stále trvale hlášen jejich dospělý syn či dcera a exekutorovi musí složitě dokazovat, co ze zabaveného majetku patří jim. Svého potomka léta neviděli, a aby se ochránili před exekucí, mohli ho doposud nahlásit na úřad. Ale jak se to bude řešit v budoucnu? Je naprosto jasné, kdo to odskáče!

Nedávno jsem psala kritický článek o paní Šabatové a její spolupráci s romskou menšinou proti realitní makléřce. Doufám, že prokáže smysl svého úřadu a zastane se všech občanů ČR proti takové šikaně. Protože připravovaný zákon je zase o krok blíže k omezování občanů a ke kontrole jejich soukromí. Nová evidence má obsahovat nejen adresu domu, ale i číslo bytu. Není divu, že vyrůstají místa, jako je Liberland, kam se lidé chtějí nahlásit jako občané a budou mít od našeho státu klid.

Všechny moje obavy jsou možná zbytečné - třeba se zákon nestihne schválit do voleb a nová vláda ho smete ze stolu :-)

Autor: Pavla Brychtová | sobota 18.4.2015 8:04 | karma článku: 43.67 | přečteno: 6493x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 34.07 | Přečteno: 585 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 29.31 | Přečteno: 2046 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.78 | Přečteno: 291 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.32 | Přečteno: 210 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 18.67 | Přečteno: 276 | Diskuse
Počet článků 144 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2494

Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...