Česká republika má přispět 700 milionů Kč Turecku na řešení uprchlické krize EU

Tato částka má být součástí balíčku, který dostane Turecko za pomoc EU s imigrační problematikou. Premiér Sobotka označil dohodu za jeden z letošních nejvýznamnějších kroků k řešení uprchlické krize.

Jsem nakloněna pomoci tam, kde je to nutné, ale v tomto případě nevěřím smyslu akce a tudíž premiérovo nadšení nechápu. Je nutno připomenout, že účast na tomto projektu je dobrovolná - a finanční účast nabídlo pouze 8 zemí EU. Takže částka na naši zem po rozpočtení je velmi vysoká. Zřejmě patříme mezi bohaté státy, protože premiér Sobotka tuto pomoc za ČR také přislíbil.

Jedná se o iniciativu Německa, které žádá po Turecku přesun 400 tisíc uprchlíků z Turecka do EU, dále lepší zacházení s uprchlíky a celkově větší spolupráci Turecka s EU v otázce imigrační politiky. Turecký premiér Davatoglu žádal 3 miliardy na řešení všeho, co se po něm žádá. Z "imigračního balíčku EU" vyplatí Unie půl miliardy eur ze svého rozpočtu, o zbylých 2,5 miliardy se podělí členské státy. Na Českou republiku vychází částka 25,5 milionů eur, tedy přibližně 700 milionů Kč. Tato částka má být rozdělena a vyplácena po dobu dvou let.

Evropská komise a Německo souhlasí, i náš premiér to považuje za pozitivní dohodu, jelikož, cituji: "Ankara zpřísní ostrahu svých hranic, měla by aktivně bránit nelegální migraci do EU a zintenzivnit spolupráci s Bulharskem a Řeckem." Na území Turecka by se podle premiéra měla zlepšit péče o uprchlíky, k čemuž je určen tento unijní příspěvek. Podle premiéra musí Turecko zamezit pašerákům v převozu uprchlíků do Řecka a zakázat kšeftování s čluny. Doufejme, že tedy peníze neskončí právě mezi osobami, které z moci své funkce nejen tolerují, ale i  napomáhájí tomuto černému byznysu. Abych se zastala i turecké strany, mají nyní na svém území kolem 2 milionu uprchlíků a jistě je to stálo doposud nemalé peníze.

Že s výsledky jednání s  EU souhlasí Turecko, to je samozřejmé - získají peníze i spolupráci, navíc Ankara potřebuje spojence, když má s Ruskem chladné vztahy po konfliktu s ruským letadlem. Otázka, jak moc jejich "turecký obchodní duch" dokáže hospodařit s penězi, určenými na řešení uprchlické krize. Premiér Sobotka naznačil, že Turecko dostane pouze polovinu peněz první rok a pokud dodrží dohody a bude vidět zlepšení, tak by dostali druhou část. I pouhá polovina ve výši 350 milionů Kč jsou pro naši republiku poměrně vysoká částka, která bude v rozpočtu chybět. Jsem zastáncem pomoci (přispívám nadaci Terezy Maxové, napomáhající řešení situace týraných dětí, nebo spolupracuji krátce s nadací Kouzelná přání) - ale vždy mohu pomáhat jen do té výše, na kterou mám! Pan Sobotka, pokud se do spolupráce EU a Turecka za naši zemi přihlásil, si měl dopředu jistě lépe zjistit, jaká částka by se naší země týkala. Nebo počítal s tím, že všechny země přispějí? Bohužel skutečnost je jiná a při spolupráci tak malého počtu zemí je náš podíl opravdu vysoký. Německá kancléřka Merkelová tvrdí, že se jistě některé země ještě přihlásí...

Šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker uvedl, že "členské země by se na plánu měly podílet na dobrovolném základě". Pochopila jsem, že náš premiér je tomuto řešení nakloněn, takže na dobrovolném základě Česká republika bude hradit "balíček", který ale většina občanů nechce a na který v podstatě nemáme!

Autor: Pavla Brychtová | pondělí 30.11.2015 4:19 | karma článku: 37,74 | přečteno: 1585x
  • Další články autora

Pavla Brychtová

Praha noční - novoroční

2.1.2015 v 0:46 | Karma: 9,57
  • Počet článků 144
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2494x
Jsem fanoušek psaného slova, pisatel dojmů a pozorovatel dění, technik, ajtík, grafik a nadšenec do designu, fotograf a certifikovaný poradce v oblasti realit a investic, milovník umění - ale hlavně jsem mamka - a velká optimistka, která doufá, že pro náš svět ještě není pozdě ! :-)

Seznam rubrik